Video

Marianne Vos wint WK veldrijden opnieuw

29 januari 2012 om 12:09
nl
Marianne Vos uit Meeuwen is zondag voor de vijfde keer wereldkampioene veldrijden geworden. In het Belgische Koksijde reed de alleskunner uit Meeuwen al na een halve ronde weg van de concurrentie. Vos won haar eerste gouden WK-plak in 2006. Daarna zegevierde ze ook in 2009, 2010 en 2011.
Geschreven door

Vos begon de wedstrijd op kop, samen met provinciegenote Daphny van den Brand uit Zeeland. Op het moment dat Van den Brand even stil kwam te staan in het zand reed Vos weg.

Vos werd van tevoren al gezien als grote favoriete voor de wereldtitel. Ze won in totaal zestien van de zeventien wedstrijden waar ze aan deelnam. De enige wedstrijd die ze niet won was, net als dit WK, in Koksijde. Toch ging het deze keer niet vanzelf. "Het was ploeteren, niet makkelijk", laat ze desgevraagd weten.
Tranen bij afscheid
Van den Brand eindigde als tweede. Zij bleef in de sprint de Belgische Sanne Cant voor. Aan de finish was Van den Brand erg emotioneel. Het was haar laatste wereldkampioenschap veldrijden. "Natuurlijk was het mijn eigen keus", vertelde ze in tranen na de wedstrijd, "maar het is wel even moeilijk. Het is toch je leven."
Versnelling in slotfase
Sanne van Paassen uit Vlierden werd vierde, voor Kathy Compton. Van den Brand, Cant en Van Paassen reden in de laatste ronde lange tijd bij elkaar. Cant probeerde het Nederlandse duo in de slotfase met een versnelling te verrassen. Van Paassen moest daarop passen, maar Van den Brand bleef aanhaken en ging de Belgische vlak voor de finish alsnog voorbij.
Eliterijders
Gerben de Knegt moest in zijn race zondag toezien hoe de Belgen de dienst uitmaakten. De veldrijder uit Goirle moest genoegen nemen met een zeventiende plaats. Winnaar werd de Belg Niels Albert. Hij pakte daarmee zijn tweede wereldtitel na zijn zege in 2009 in Hoogerheide.
Belgen
Zilver ging naar Rob Peeters, brons was voor Kevin Pauwels. De eerste zeven die aan de streep arriveerden, waren zondag Belgen. De Tsjech Radomir Simunek werd achtste.
Junioren en beloften
Zaterdag was er ook al Brabants succes op het WK veldrijden bij de junioren en de beloften. Bij de junioren kroonde Mathieu van der Poel uit Hoogerheide zich tot wereldkampioen. Bij de beloften legde Michiel van der Heijden uit Drunen beslag op het brons.

Een terugblik op het WK veldrijden is zondagavond te zien op Omroep Brabant-tv.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.