Tweede Kamer wil verder onderzoek naar misbruik kerk

29 januari 2012 om 19:30
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er meer onderzoek gedaan wordt naar het misbruik binnen de katholieke kerk en de rol van de overheid. SP, PvdA, PVV en GroenLinks zijn voor zo'n onderzoek.

De SP wil dat het uiteindelijk uitmondt in een parlementaire enquête. Dat is het zwaarste middel van de Tweede Kamer omdat getuigen onder ede worden verhoord. De Kamer praat dinsdag over het rapport van de commissie-Deetman naar het seksueel misbruik binnen de kerk.
Mishandeling en positie van vrouwen
SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen zei zondag in het tv-programma Buitenhof dat de commissie onder leiding van oud-minister Wim Deetman weliswaar goed werk heeft geleverd, maar dat nog zaken onderbelicht zijn gebleven, zoals mishandeling en de positie van vrouwen. Ook PvdA en PVV vinden dat er nog te weinig is gekeken naar de situatie van meisjes.
Wat heeft de overheid gedaan?
Daarnaast wil Gesthuizen dat verder gekeken wordt hoe het misbruik jarenlang en wijdverbreid heeft kunnen plaatsvinden en wat de overheid heeft gedaan. "Er zijn nog te veel vragen onbeantwoord", aldus PvdA-Kamerlid Khadija Arib.

D66 wacht af met welke voorstellen de andere partijen precies komen en wil horen wat het kabinet dinsdag in het debat naar voren brengt.
VVD en CDA tegen onderzoek
Regeringspartijen VVD en CDA zien geen aanleiding voor extra onderzoek. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg wil dat de kerk de gedane toezeggingen aan slachtoffers nakomt. "Wij zullen de hete adem in de nek van de kerk zijn", aldus Van Toorenburg. Slachtoffers die wachten op hulpverlening, moeten wat haar betreft voorrang krijgen.

Wachten op privacy instellingen...