'Cafébezoekers knoeiden met drankje Kroon'

30 maart 2010 om 01:01
nl
Kapitein Marco Kroon vermoedt dat bezoekers van zijn café op tweede kerstavond van 2009 mogelijk iets in zijn drankje hebben gedaan. In januari kreeg hij een stuk cake aangeboden dat spacecake bleek te zijn.
Geschreven door

Dat zei zijn advocaat Geert-Jan Knoops dinsdag in het tv-programma Nova, naar aanleiding van eigen onderzoek. Bosschenaar Kroon kreeg vorig jaar voor zijn heldhaftige optreden in Afghanistan de hoge Militaire Willems-Orde. Justitie verdenkt hem van overtreding van de opiumwet en de wet wapens en munitie.
Dreigbrieven
Kroon ontkent. Hij zegt sinds de onderscheiding diverse dreigbrieven te hebben ontvangen. De verdenkingen tegen Kroon zijn voortgekomen uit anonieme bronnen van de Criminele Inlichtingen Eenheid. Knoops besloot tot eigen onderzoek naar de achtergronden van de beschuldigingen.

Daaruit is gebleken dat "toevalligheden geen toevalligheden meer kunnen zijn" en dat er "oneigenlijke motieven" bestaan, zo stelde de advocaat in het programma. Kroon heeft in het café herhaaldelijk zakjes aangetroffen, vooral in de toiletruimte, waar vermoedelijk drugs in hadden gezeten, zo stelt zijn advocaat. Ook trof de kapitein regelmatig lege apotheekflesjes aan.
Harde hand
Kroon, die stelt het tot zijn missie te hebben gemaakt het café drugsvrij te maken, sprak zijn cafébezoekers aan op zijn vondsten en zette enkelen er met harde hand uit. Vervolgens werd er vermoedelijk met kerst met zijn drankje geknoeid en kreeg hij spacecake. "Als ik dit optel bij alle bedreigingen, zijn er teveel toevalligheden", aldus advocaat Knoops.

Het zijn volgens Knoops onder anderen personen die uit het café zijn gezet en anonieme informanten die, ,,waarschijnlijk tegen betaling'', belastende verklaringen hebben afgelegd. Kroon wordt deze week nog afrondend gehoord, dan beslist het Openbaar Ministerie of hij al dan niet vervolgd wordt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.