Video

Belangrijkste man achter 'de pil van Organon' overleden

9 maart 2012 om 08:22
nl
In zijn woonplaats Oss is donderdag Max de Winter overleden. De wetenschapper wordt gezien als de belangrijkste man achter de eerste, wereldwijd succesvolle anticonceptiepil van Organon in Oss.
Geschreven door

De Winter heeft 35 jaar gewerkt bij de farmaceutische fabriek in Oss. Hij werd in 2002 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Vader van Harry de WinterDe Winter wordt zondag begraven op de Joodse begraafplaats in Oss. Hij was de vader van onder anderen mediaman Harry de Winter en werd 91 jaar.
Uit een reactie van MSD, zoals Organon sinds enige jaren heet, blijkt dat de geboren Nijmegenaar zich snel tot een creatief en gerespecteerd scheikundige ontwikkelde.
Bijzondere wetenschapperHij wist ontzettend veel. "Ik was zwaar onder de indruk van hem toen ik als pas afgestudeerde chemicus onder hem kwam werken eind jaren 60". Dat zegt Jaap Lakeman die later in de directie van Organon terecht kwam. Max de Winter was altijd bezig met de wetenschap. Anders kan ik zijn grote kennis niet verklaren. Door de oorlog had hij namelijk geen academische achtergrond. Hij was overigens heel bescheiden over zijn aandeel in 'de pil'. "Hij liep er zeker niet mee te koop", aldus Lakeman.
Mede-uitvinder LynestrenolHij was een van de drie uitvinders van Lynestrenol, een bestanddeel van de eerste anti-conceptiepil die Organon begin jaren zestig in de handel bracht. Het middel werd in deze en andere toen gelovige plaatsen in Brabant niet zomaar geaccepteerd. Vandaar dat het middel, Lyndiol, in eerste instantie werd aangemerkt als een medicijn om de menstruatiecyclus te reguleren.
Tweede Wereldoorlog ternauwernood overleefdVoordat de scheikundige bij Organon ging werken, overleefde hij ternauwernood de Tweede Wereldoorlog. De Winter belandde onder meer in Auschwitz, maar omdat hij over technische vaardigheden beschikte, konden de Duitsers hem gebruiken voor werk in een fabriek van Siemens.
In 1962 kwam Lyndiol op de markt. Het was toen niet de allereerste pil, maar werd wel de eerste die leidde tot wereldwijd succes. Organon kreeg daardoor een leidende rol op het gebied van anticonceptie.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!