Aspergeteelster José Janssen moet 112.000 euro betalen

14 maart 2012 om 15:13
Aspergeteelster José Janssen uit Someren moet 112.000 euro betalen voor het steeds weer uitbuiten van buitenlandse medewerkers. Dat heeft de rechter in Den Bosch woensdag bepaald. De uitbuiting vond plaats van 2007 tot en met 2009.
Geschreven door

Het bedrag dat de aspergeteelster moet betalen, staat volgens de rechtbank gelijk aan de winst die José Janssen heeft gemaakt met de uitbuiting. Justitie eiste eerder een bedrag van 200.000 euro.
Smerig onderkomenDe medewerkers uit Polen, Bulgarije en Portugal woonden op het terrein van de aspergeteelster in Someren. Hun onderkomen was smerig en er was te weinig eten. Ook werd het warm water door José Janssen vaak afgesloten. Bovendien zou ze te weinig of helemaal geen loon betalen.
José Janssen werd eind vorig jaar al tot 2,5 jaar cel veroordeeld waarvan zes maanden voorwaardelijk. Van de Arbeidsinspectie kreeg ze eerder boetes van in totaal 98.750 euro. Dit omdat er in 2009 geen goede administratie van de werk- en rusttijden was en omdat er 23 buitenlanders zonder vergunning voor haar werkten.
Bankrekeningen LuxemburgIn tegenstelling tot haar advocaat verwacht de rechtbank dat José Janssen het bedrag gewoon kan betalen. Ze zou op bankrekeningen in Luxemburg nog aanzienlijke tegoeden hebben staan.

Wachten op privacy instellingen...