Cornelius Rogge: 'Castratie Henk Heithuis in Veghel geen fantasieverhaal' - Omroep Brabant
Video

Cornelius Rogge: 'Castratie Henk Heithuis in Veghel geen fantasieverhaal'

17 maart 2012 om 23:45
nl
Cornelius Rogge, die melding deed van de castratie van Henk Heithuis in Veghel in de jaren vijftig, heeft in het programma Nieuwsuur meer verteld over de castratie. "Dit is geen fantasieverhaal. Het verhaal van Heithuis is de waarheid."
Geschreven door

Rogge: "We hebben Henk een keer gevraagd om zijn broek te laten zakken toen de vrouwen weg waren. Hij deed dat. Hij was totaal verminkt. Dat was een enorme shock voor ons natuurlijk." Heithuis heeft aan Rogge verteld hoe hij toegetakeld werd in Veghel: "Hij werd vastgebonden op een bed. In één haal werd zijn scrotum eruit gesneden. Daarna werd hij naar een ziekenzaaltje gebracht om bij te komen. Vervolgens werd bij andere jongens hetzelfde gedaan. Die kon hij nog horen schreeuwen."
Geen onthullingRogge vertelde in Nieuwsuur dat Heithuis na zijn castratie schipper werd. Al snel werd Heithuis zo ziek, dat hij daarmee moest stoppen. De familie Rogge ving hem op. Kort daarna werd het slachtoffer naar een seksuoloog gestuurd, waar hij hormonen kreeg toegediend. Rogge: "Daar knapte hij zo van op, dat hij een proces wilde beginnen. In 1957 zou ook een groot stuk in Het Parool komen, maar dat ging op het laatste moment niet door."
Henk Heithuis overleed op jonge leeftijd door een auto-ongeluk. Het proces was daardoor van de baan. Rogge: "Hij heeft mij gevraagd 'Als mij ooit iets overkomt, vertel dit aan de wereld'."
AchtergrondZaterdag onthulde de NRC de melding van Rogge, die niet verder werd onderzocht door de commissie-Deetman. Heithuis deed in 1956 aangifte van ontucht tegen de broeders van een katholiek jongensinternaat in Gelderland, onder wie overste Gregorius. Twee medebroeders werden veroordeeld maar de overste emigreerde, zonder straf.
Henk bleef achter en werd als een probleemgeval beschouwd. Na zijn getuigenverklaring werd hij door de politie uit het internaat gehaald. Agenten brachten hem naar de psychiatrische inrichting Huize Padua in Boekel. Die werd toen geleid door de Broeders Penitenten. De castratie van Heithuis vond datzelfde jaar plaats, om hem van zijn homoseksuele gevoelens af te helpen, zo was de gedachte. Het Sint Joseph Ziekenhuis in Veghel voerde de ingreep uit, nu heet dat ziekenhuis Bernhoven. Heithuis was twintig jaar tijdens de operatie. Dat was in die tijd volgens de wet nog minderjarig.
UitlegDe partijen CDA, PvdA, VVD en GroenLinks in de Tweede Kamer willen opheldering van de commissie-Deetman, die misbruik binnen de kerk onderzocht. De partijen willen van de commissie weten waarom er geen onderzoek is gedaan naar de zaak van Henk Heithuis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.