Aids-professor Henk Buck hoopt op verzoening

22 maart 2012 om 23:52
nl
Emeritus hoogleraar Henk Buck uit Tilburg lijdt nog steeds onder de ophef die ontstond over zijn vermeende wereldvinding om aids te bestrijden. Hij zegt dit in een openhartig interview in Cursor, het blad van de Technische Universiteit Eindhoven. 22 jaar geleden stond de hele wereld op zijn kop vanwege het aids-medicijn, dat er uiteindelijk nooit is gekomen.
Geschreven door

Twintig jaar na dato blijft hij hopen op een verzoenend gesprek met betrokkenen. Buck wil een punt zetten achter de affaire. De 82-jarige Tilburger erkent dat hij fouten heeft gemaakt. Hij vertelt ook dat hij teleurgesteld is in mede-onderzoeker viroloog Jaap Goudsmit, die hem zou hebben laten vallen, en dat hij is afgerekend op zijn karakter.
Resultaat mooier maken"Mogelijkerwijs is geprobeerd het resultaat mooier en beter te maken. Misschien had ik dat moeten zien. (...) Ik wil niet als fraudeur door het leven gaan", aldus Buck. En over de commotie die ontstond na de presentatie van de methode: "Alsof je ontwaakt uit een nare droom. Er wordt zoveel negatiefs over je gezegd. Op wetenschappelijk gebied kon ik niet verliezen, maar door mijn karaktereigenschappen erbij te slepen in de onderzoekscommissies ben ik onderuit gehaald."
Buck is sinds zijn vertrek in 1991 nog maar één keer op de TU/e geweest. Hij ging na het wetenschappelijk drama vervroegd met pensioen, maar hij is als wetenschapper wel actief gebleven. Zo heeft hij ruim dertig artikelen geschreven voor vooral Amerikaanse vakbladen. Hij zegt dat alleen zijn vrouw en (klein)kinderen hem trouw zijn gebleven. Van zijn toenmalige medewerkers op de TU/e hebben maximaal twee personen ooit nog iets van zich laten horen.
Juridische proceduresBuck kijkt ook gefrusteerd terug op enkele juridische procedures die hij heeft gevoerd na zijn vertrek bij de TU/e: "Ik ben een paar keer naar de rechter geweest. Dan moet je aan zo'n man uitleggen wat er met het onderzoek is gebeurd. Je kunt beter iets uit de Playboy voorlezen. Dat begrijpt hij tenminste en vindt hij waarschijnlijk leuker."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.