Video

Paaseieren ophalen bijna uitgestorven, maar niet in Helvoirt

3 april 2012 om 12:51
nl
Kinderen van de basisschool in Helvoirt gaan woensdagmorgen langs de deur om paaseieren op te halen. Deze eeuwenoude traditie is bijna overal uitgestorven, maar in Helvoirt, Haaren en Cromvoirt is dit gebruik blijven bestaan.
Geschreven door

Het ophalen van paaseieren stamt al uit de middeleeuwen. Aan het eind van de vastentijd hadden rijke mensen vaak eieren over. En de armen gingen dan langs de deur om die op te halen. Als de rijken geen eieren hadden, konden ze het afkopen met Judasgeld.
Mandje en gekerfde stokTegenwoordig zijn het geen armen, maar schoolkinderen die eieren gaan ophalen. Ze hebben een maandje bij zich en een gekerfde stok en voordat ze eieren krijgen, moeten ze het lied van het 'paoseieren ophaolen' zingen.
De eieren die de kinderen ophalen, worden verzameld op school en dan eerlijk verdeeld. Ieder kind krijgt zes eieren mee naar huis. Als er nog eieren over zijn, gaan die naar de voedselbank. Het geld wat wordt ingezameld gaat altijd naar een goed doel, dit jaar naar het kindervakantiewerk van Helvoirt.
Georganiseerd door de scholenPaoseieren ophaolen gebeurde vroeger in heel Brabant, maar het is bijna overal in onbruik geraakt. In Cromvoirt, Helvoirt en Haaren is het blijven bestaan, vermoedelijk omdat daar de scholen de traditie zijn blijven organiseren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!