Bidbook moet Brabant tot Culturele Hoofdstad maken - Omroep Brabant

Bidbook moet Brabant tot Culturele Hoofdstad maken

3 april 2012 om 17:32
nl
"Als we deze plannen in 2018 kunnen uitvoeren, zal Brabant nooit meer hetzelfde zijn". Martijn Sanders tikt met zijn wijsvinger op het Bidbook Brabant Culturele Hoofdstad 2018. Hij presenteerde het boek woensdagmiddag in Tilburg op een feestje voor de tiende verjaardag van Brabant Stad.
Geschreven door

In het bidbook staan meer dan tachtig plannen. Samen moeten ze de jury ervan overtuigen dat Brabant Stad de beste papieren heeft om in 2018 samen met Malta de Culturele Hoofdstad van Europa te zijn. Die beslissing valt over ongeveer anderhalf jaar.
Negen voorbeeldenWat voorbeelden uit de rij met plannen: een expositie met werk van Vincent van Gogh, een Europees congres van carnavalsverenigingen, een wereldtentoonstelling over design, een festival met het beste straattheater uit Europa.
Maar ook een groot project van Atelier van Lieshout in de Tilburgse spoorzone en een dorp van ontwerper Piet Hein Eek bij het Bredase station, een nieuw museum voor stoffenfabriek Vlisco in Helmond, een internationaal festival voor beeldcultuur en een extra grote uitvoering van GLOW... en dat zijn er nog maar negen van de tachtig.
150 miljoen Andere Nederlandse kandidaten voor de titel zijn Maastricht, Den Haag, Almere, Utrecht en Friesland. Van al die kandidaten heeft Brabant Stad met 150 miljoen euro het grootste budget. Provinciale Staten en de gemeenteraden van Eindhoven, Den Bosch, Tilburg, Breda en Helmond moeten het bidbook nog goedkeuren.
Voor Sanders die zich als maker van het bidbook de afgelopen jaren behoorlijk in Brabant heeft verdiept, staat de noodzaak van het plan buiten kijf. "Brabant heeft een culturele achterstand", zegt hij. "En de hele goede dingen die hier zijn, zijn buiten de provincie onbekend. Als Brabant de Culturele Hoofdstad wordt, kunnen we deze provincie internationaal op de kaart zetten. Cultureel komt Brabant dan op de positie waar ze economisch al lang is."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.