Video

Gedenksteentjes joodse onderduikers gestolen in Roosendaal

4 april 2012 om 08:25
nl
In Roosendaal zijn er voor het eerst in de geschiedenis zogenoemde Stolpersteine gestolen. Op de speciale gedenksteentjes stonden de namen van zes joodse onderduikers die tijdens de oorlog aan de Hulsdonskestraat verbleven.
Geschreven door

Rina van Mechelen-Vermunt is verbijsterd maar vooral intens verdrietig over de diefstal. Haar ouders boden tijdens de oorlog de joodse familie onderdak.
Nog geen jaar geleden werden zes Stolpersteine gelegd voor het ouderlijk huis van Rina van Mechelen in Roosendaal. De steentjes moesten een blijvende herinnering zijn aan het vermoorde joodse gezin Kleef en hun nichtje Helene Bollegraf. De joodse onderduikers bij de familie Vermunt werden verraden. In mei1943 werden ze vermoord in concentratiekamp Sobibor. Na de oorlog was er niks meer wat er aan hen herinnerde.
Nieuwe gedenksteentjesOp initiatief van de Stichting Ere wie ere Toekomt werden toen de Stolpersteine gemaakt met daarop de namen van de onderduikers. De Stolpersteine ofwel struikelsteentjes moeten ergens eind vorige week zijn gestolen. Tot groot verdiet van Rina van Mechelen. De Stichting Ere wie Ere toekomt zet nu alles op alles om nieuwe gedenksteentjes terug te kunnen plaatsen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.