Bram Bart was niet alleen maar de stem van TomTom

9 april 2012 om 15:04
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/2 De vele stemmen van Bram Bart
De meeste mensen kennen de zondag overleden Bram Bart als de vertrouwde stem van hun navigatiesysteem, maar de geboren Bosschenaar deed nog veel meer. Omroep Brabant zette zijn tien bekendste stemmen op een rijtje. Zo is hij bij kinderen bekend als Bob de Bouwer en Baby Beer, was hij dagelijks op Discovery Channel te horen en heeft hij tal van reclame's ingesproken.

Bram Bart was een van de bekendste stemacteurs van Nederland. 'De tien' van Bart in willekeurige volgorde. 
1. Bob de BouwerDe van oorsprong Britse animatieserie Bob the Builder bleek ook in Nederland een groot succes te zijn. De uitspraak 'Kunnen wij het maken?!' is bij bijna ieder kind bekend. In de serie sprak Bram Bart niet alleen de stem van Bob de Bouwer in, ook nam hij Spud, Meneer David Meckers, Meneer Elbers en Bennie voor zijn rekening.    
2. PokémonInmiddels wat afgezakt in populariteit, maar het Japanse Pokémon was tien jaar geleden de animatieserie om te kijken. De eerste zeven seizoenen was Bart de stem van James in de Nederlandse versie. James is de nogal onhandige zoon van een rijke familie die gekozen heeft voor een leven van avontuur. Hij is een van de slechterikken in Pokémon.         
3. Beertje PaddingtonAls het lieve Beertje Paddington wist Bart de harten van zijn kijkers te stelen. Paddington is een jong beertje die nogal ondeugend is en vaak in de problemen komt. Als hij zich in de nesten heeft gewerkt wordt hij door zijn familie gered.                  
4. Baby Beer in SesamstraatBram Bart leek iets met beren te hebben. Hij vertolkte ook de stem van Baby Beer in Sesamstraat. Baby Beer is een wat minder bekend karakter, maar niet weg te denken naast Bert, Ernie, Pino en Elmo. Het is een lief klein beertje die een licht spraakgebrek heeft. Zijn beste briend is Teevee Monster.    
5. Aankondiger Discovery Channel Fans van American Chopper, Whale Wars en Ultimate Survival van Bear Grylls kennen ook de stem van Bart. Hij was de vaste stem van Discovery Channel in Nederland en kondigt aan wat er allemaal op het kanaal te zien is. Ook op de kinderzender Jetix en Sky Radio was Bart te horen als aankondiger.                  
6. FeyenoordBram Bart kluste ook regelmatig bij de Rotterdamse voetbalclub Feyenoord. Zijn stem was onder te horen in het stadion bij algemene mededelingen. Ook werkte hij mee aan diverse filmpjes voor de club.
7. Disney-filmsIn bijna alle recente Nederlandse Disney-films is Bram Bart wel even te horen. Zijn bekendste stemrol is misschien wel die van Mister Pleakie in de animatiefilm Lilo& Stitch. Pleakie is een buitenaards wezen met drie benen en één oog. Hij is een zelfverklaarde kenner van de aarde, maar blijkt er eigenlijk niets van te weten.          
8. Powerpuff Girls Bij de Powerpuff Girls kon Bram Bart zijn duistere kant laten horen. Hij sprak de stem in van de boze schurk Mojo Jojo. Het is het ondeugende lab-aapje van professor Utonium die al meerdere malen bijna de Powerpuff Girls heeft weten te verslaan.         
9. ReclamesBij bedrijven was Bram Bart zeer geliefd. Hij is onder meer te horen geweest bij radio- en televisiereclame's voor Holland Casino, MiniCooper, L'Oreal, Fortis en Postbank. Voor de leasemaatschappij Alphabet moest hij in één radiocommercial maar liefst zeven talen spreken. In drie zinnen wisselt Bart tussen Nederlands, Frans, Duits, Engels, Spaans, Italiaans en Zweeds. Die laatste drie talen sprak Bram zelfs niet.
10. TomTom-stem BartOndanks zijn imposante carrière zullen de meeste mensen zich Bart herinneren als de vertrouwde navigatiestem die ze meer dan één keer naar huis heeft geloosd. In de show van Paul de Leeuw vertelde Bram Bart dat hij de stem zo'n tien jaar geleden heeft ingesproken en er maar één keer voor betaald heeft gekregen. Ook hij had niet verwacht dat het het zo'n succes zou worden en dat zijn stem hierdoor wereldberoemd zou worden in eigen land.

Wachten op privacy instellingen...