Extra defensiepersoneel voor bluswerk Strabrechtse Heide

HEEZE - Defensie zet extra personeel in om de brand op de Strabrechter Heide bij Heeze en Mierlo onder controle te houden. Ook zullen militairen helpen bij het nablussen.
Door het blussen en de regenval wordt het terrein drassig. Landmachtvoertuigen worden ingezet om eventueel vastzittende brandweerwagens los te trekken. Graafmachines van de genie staan ook klaar om eventueel brandgangen door de bossen en heide te maken. De brandweer kan dan via deze paden dieper het gebied in om te blussen.
De landmacht zet zondagmorgen honderd militairen uit Havelte in met terreinvoertuigen en waterwagens. Na het weekend worden zij afgelost door militairen van de kazerne uit Oirschot. De Crashtenders die al ingezet waren, worden met wisselende bezetting permanent in bedrijf gehouden om verder te blussen. Ook de brandstofwagen van de landmacht blijft op locatie. Deze wagen voorziet de brandweerwagens van brandstof zodat zij ongehinderd door kunnen gaan met blussen.

Foto's: Jack Bergman
Ramp voor de Natuur
De omvangrijke brand op de Strabrechtse Heide bij Mierlo is een ramp voor de natuur. Het kan vele jaren duren voordat de natuur ter plaatse weer is hersteld. Dat zegt Staatsbosbeheer. De gemeente Heeze-Leende heeft een noodverordening afgekondigd waardoor het gebied verboden terrein is. Volgens de brandweer zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen.
De brandweer heeft zaterdag bij het blussen niet kunnen profiteren van enige regenval van betekenis. De brand is nog niet meester, maar wel onder controle. Nablussen gaat waarschijnlijk nog enkele dagen duren. De brandweer doet er alles aan om te voorkomen dat het gebied dat door de brand is getroffen nog groter wordt.
Snelweg open
De snelweg A67 van Venlo richting Eindhoven is zaterdagochtend weer opengegaan. In de andere rijrichting ging om twaalf uur een rijbaan open.
Woordvoerder Ton Driessen van de brandweer meldde dat er nog wel oplaaiende brandjes zijn door de wind en dat de brandweer waarschijnlijk nog enkele dagen moet nablussen. "Er liggen plannen klaar om ook zondag en maandag ook nog na te blussen", zo zei hij.

De brand op de Strabrechtse Heide laaide vrijdagnacht aan de zuidkant van de snelweg op. Aan die kant moest een kunstatelier worden ontruimd. In totaal zijn vrijdagavond aan de noordkant bij 't Voortje in Mierlo zeven woningen geëvacueerd vanwege de rookontwikkeling. De bewoners konden later terugkeren. Zij hebben doodsangsten uitgestaan. Een bewoner: "Op een gegeven moment zag ik het vuur op korte afstand boven de bomen uitkomen. Dan denk je dat je alles kwijtraakt."
Oorzaak
Sinds vrijdagmiddag is al 150 tot 200 hectare bos en heide afgebrand. Dat zijn bijna driehonderd voetbalvelden. Diverse mensen meldden dat de brand ook in Noord-Limburg te ruiken was. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog steeds niet duidelijk. "Daar hebben we totaal geen beeld van", aldus Driessen van de brandweer. "De brand is op het midden van de hei ontstaan en de politie zal serieus onderzoek gaan doen naar de oorzaak. Door de verwoesting zal het sporenonderzoek moeilijk zijn." Burgemeester Van Gijzel van Eindhoven heeft de leiding over het blussen. Hij zei vrijdagavond veel last te hebben van ramptoeristen die de brandweer in de weg lopen. Hij roept de mensen op de Strabrechtse Heide te mijden en de media in de gaten te houden voor het laatste nieuws.
Meer korpsen
Op dit moment zijn er nog twee compagnies van de brandweer. Er zijn 25 brandweerwagens. Korpsen uit Eindhoven, Valkenswaard, Eersel, Cranendonk, Asten, Someren, Nuenen, Helmond en Heeze-Leende zijn erbij en krijgen hulp van korpsen uit Gelderland-Zuid en Limburg. Er is ook een blushelikopter ingezet. Mike Verdonk maakte een video van de helikopter, die aan het blussen was.
Water
Volgens de brandweer was er voldoende water. Over de A67, die is afgesloten voor verkeer, is een zeven kilometer lange buis gelegd om water uit de Zuid-Willemsvaart bij Helmond te halen. Ook zijn er twee crashtenders, speciale bluswagens uit Woensdrecht, van defensie ingezet.
Slachtoffers
Er zijn geen gewonden gevallen bij de brand. Wel zijn twee mensen met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de brandweer zijn er geen noemenswaardige hoeveelheden giftige stoffen vrijgekomen. Door het windstille weer trok de rook snel omhoog.
Kennedymars
De Kennedymars Someren gaat niet over de Strabrechtse heide. In verband met de brand stippelt de organisatie een nieuwe route uit. Dat geldt ook voor het Rondje Someren. De beide looptochten gaan wel door.
Vragen
De brand is ontdekt door een inwoner van Geldrop die direct de brandweer heeft gebeld. Mensen met vragen over de brand kunnen bellen met de gemeente Geldrop-Mierlo op telefoonnummer 040 289 38 93
Bekijk hier meer foto’s van de brand
Heb jij zelf ook foto’s of filmpjes gemaakt? Mail ze dan naar Omroep Brabant
Luchtfoto zaterdagochtend.
(Foto: Ton Dijstelbloem)
De ravage (Foto: Remco de Ruijter)
Foto: Ruud Bosch
Foto: Jenny Zwetsloot
Foto: Peter Greijmans
Foto: Phil van Kempen in Bakel
Foto: Marc Heijligers
Genomen vanaf de negende verdieping van een flat in Eindhoven. Foto: Joke Damen
De vlammen op de heide. Foto: Susan Trower.
Foto: Pim Augustinus
Foto: Hans van de Heuvel
Posted using Mobypicture.comFoto: Mobyicture/ Mike Verdonk