De vijf meest gestelde vragen over de wietpas

17 april 2012 om 21:46
foto:ANP
foto:ANP
Vanaf 1 mei kan je niet zomaar een coffeeshop binnenstappen om een jointje te kopen. Alleen als je lid bent van de coffeeshop en een zogenaamde wietpas hebt, kan je er nog iets aanschaffen. Er is veel onduidelijkheid over het nieuwe gedoogbeleid. Omroep Brabant zette de vijf meest voorkomende vragen op een rijtje.
Geschreven door

Wat gaat er veranderen? Coffeeshops worden een besloten club met leden die moeten kunnen aantonen dat ze minimaal 18 jaar oud zijn en in Nederland wonen. Een coffeeshop mag in de toekomst niet binnen 350 meter van een middelbare school zijn gevestigd.
Wanneer gaan de veranderingen in? Coffeeshops in Brabant, Limburg en Zeeland moeten vanaf 1 mei een ledenlijst hebben en bijhouden. Deze maatregel geldt voor ongeveer tachtig coffeeshops. Vanaf 1 januari worden alle coffeeshops in Nederland een besloten club. Het maximale aantal leden bedraagt dan 2000. Coffeeshops die nu nog in de buurt van een middelbare school staan, moeten op 1 januari 2014 verhuisd zijn.
Wat wil het kabinet hiermee bereiken? Coffeeshops moeten kleiner en beheersbaar worden en drugstoeristen moeten wegblijven. Kwetsbare jongeren moeten worden beschermd tegen drugsgebruik.
Wat zijn de grootste bezwaren tegen het nieuwe gedoogbeleid? In Brabant vinden de gemeenten de maatregelen overbodig omdat daar veel minder overlast van drugstoeristen is dan in Limburg. Coffeeshops vinden dat ze worden gedwongen om buitenlanders te discrimineren en klagen omdat ze niet weten wat precies moet en mag. In Maastricht willen ze geen proeftuin zijn. De raad is tegen omdat de nieuwe criteria geen oplossing bieden tegen de criminaliteit en overlast door drugsrunners.
Wat moet de coffeeshopklant doen? Klanten moeten met een recent uittreksel van de gemeentelijke basisadministratie aantonen dat ze in Nederland wonen. Een uittreksel is bij de gemeente (digitaal) te krijgen voor ongeveer 10 euro. Clubleden legitimeren zich met hun paspoort, identiteitskaart of verblijfsdocument. Een wietpas is dus het bewijs van lidmaatschap van de coffeeshop, vergelijkbaar met een clubpas. Ieder clublid is minimaal 1 jaar lid, ongeacht hoe vaak ze kopen.
Vragen van bezoekers van OmroepBrabant.nl:
Hoe zit het als je bijvoorbeeld uit Deurne komt. Kan ik dan een wietpas halen in Eindhoven of niet? Of kan het alleen maar als je in de gemeente zelf woont? (netmasl via forum)Je hoeft geen inwoner van een gemeente te zijn om daar een wietpas te krijgen. Je dient een uittreksel uit de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) van je eigen gemeente voor de registratie te kunnen overleggen (kan via je DigiD). Als inwoner van Nederland bent, kun je voor elke coffeeshop een wietpas aanvragen, of je woont in die gemeente of niet.(Bron: www.vce.nl)
Wanneer komt de wietpas in Tilburg? (@RMJMD via Twitter)De wietpas wordt, net als in alle andere steden in Nederland, ingevoerd op 1 mei 2012. De politieke partijen in de Tilburgse gemeenteraad zijn lange tijd tegen de invoering van de wietpas in Tilburg geweest, maar zijn door het besluit van minister Opstelten verplicht deze in te voeren. De gemeente Tilburg heeft, net als de gemeente Eindhoven, overigens al aangegeven meer agenten nodig te hebben om de overlast door de wietpas aan te kunnen.(Bron: Omroep Brabant en Brabants Dagblad)

Wachten op privacy instellingen...