Onduidelijkheid bij coffeeshops over wietpas, ministerie antwoordt

26 april 2012 om 14:10
De coffeeshophouders zitten nog met veel vragen, nadat de rechter vrijdagochtend besloot om de wietpas die dinsdag ingevoerd wordt, niet tegen te houden. Alleen leden mogen straks nog wiet halen bij de shops, maar hoe moet zo'n ledenlijst er uitzien? Moeten de gevraagde uittreksels uit het bevolkingsregister bewaard of gekopieerd worden?
Geschreven door

Omroep Brabant heeft navraag gedaan bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Daaruit blijkt dat coffeeshops de uittreksels uit het bevolkingsregister niet hoeven te bewaren. Een klant hoeft zo'n uittreksel alleen te tonen bij de registratie. De gegevens die de coffeeshophouders moeten noteren zijn:
- Naam, woonplaats, geboortedatum, postcode- Aanvangsdatum lidmaatschap en eventueel vervaldatum lidmaatschap
PrivacywetAlleen de instanties die de coffeeshops en hun leden controleren mogen de gegevens inzien. Dat zijn de politie die controles uitvoert in opdracht van het Openbaar Ministerie en de gemeente. Het ministerie heeft gecheckt of het noteren van de gegevens niet in strijd is met privacywetgeving. Volgens een woordvoerder valt de informatie onder een vrijstellingsbesluit binnen de privacywet en is het dus legaal. Coffeeshophouders hoeven de gegevens niet door te sturen naar het College Bescherming Persoonsgegevens. Veel coffeeshops in Brabant zijn nog niet op de hoogte van de regels.
The Grass CompanyThe Grass Company met vier zaken in Den Bosch en Tilburg is ondanks alle vragen vrijdag toch maar begonnen met het registreren van klanten. Dat wordt nu nog even op een laptop gedaan. Vanwege alle onzekerheid wacht het bedrijf nog even met een duur digitaal registratiesysteem.
TilburgDe Tilburgse coffeeshop Toermalijn laat het er niet bij zitten. Samen met zeven andere Tilburgse shophouders stapt eigenaar Wim Vugs opnieuw naar de rechter om de Tilburgse situatie tegen het licht te houden. De rechter verwijst in zijn uitspraak van vrijdagochtend vooral naar internationale afspraken die dicteren dat landen zoveel mogelijk moeten doen om drugstoerisme tegen te houden. Volgens Vugs heeft Tilburg nauwelijks drugstoeristen en is de situatie met bijvoorbeeld Maastricht niet te vergelijken.
BredaDe Bredase coffeeshops zijn wel al langer aan het registreren. Al honderden klanten hebben zich bij de Actieve Bredase Coffeeshops ingeschreven. Ze maken gebruik van een kaartenbak, maar weigeren controleurs daarin te laten snuffelen. Ook kopiëren de shops geen uittreksels, want ze willen de privacy van hun klanten waarborgen.
EindhovenCoffeeshops in Eindhoven maken een scan van het uittreksel en slaan dat op in een computer. Ze vragen zich ook af of dat wel mag. Dat zegt bestuurslid Lisa Lankes van de negen Verenigde Coffeeshops Eindhoven uit. Haar coffeeshop Pink heeft na drie dagen inschrijven nog maar 33 leden. "Het is allemaal zo onzeker'', jammert ze.

Wachten op privacy instellingen...