Holocaustervaringen Udenaar Zoni Weisz op speciale website

2 mei 2012 om 15:02
nl
De Holocaust-ervaringen van de 75-jarige Zoni Weisz uit Uden en zijn familie maken deel uit van een digitale expositie. Ze worden verteld op 'De Vergeten Genocide' op Tweedewereldoorlog.nl.
Geschreven door

Op deze site staat het verhaal van nog eens vijf Roma en Sinti. Onder hen Settela Steinbach, die tijdens de oorlog kort in Eindhoven verbleef. Van het Sinti-meisje is een wereldberoemde foto gemaakt tijdens haar transport per trein vanaf kamp Westerbork naar Auschwitz.
Expositie in meer talenDe bijzondere tentoonstelling is opgezet door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De stichting werkte hierbij samen met experts uit binnen- en buitenland, onder wie medewerkers van de Anne Frank Stichting. De expositie is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits en binnenkort ook in het Tsjechisch en Romanes.
Zoni Weisz kreeg vorig jaar bekendheid toen hij op emotionele wijze zijn levensverhaal vertelde voor de Duitse Bondsdag in Berlijn. Dit gebeurde op de dag dat wereldwijd de Holocaust wordt herdacht: 27 januari. In de Tweede Wereldoorlog kwamen onder het naziregime 500.000 zigeuners om. Weisz verloor zijn vader, moeder, broertje en zusje.
'Meisje met de hoofddoek'Settela Steinbach werd in 1934 in het Limburgse Buchten geboren. Als 9-jarige kwam ze met haar familie terecht in een centraal verzamelkamp voor Sinti en Roma in Eindhoven. In mei 1944 werd ze weggevoerd. Het ‘meisje met de hoofddoek’ overleefde vernietigingskamp Auschwitz niet, ze overleed eind juli 1944.
In februari dit jaar werd bekend dat haar naam een plaats krijgt op het  monument 'Herinner u de Namen'. Hierop komen meer dan elfhonderd namen van Eindhovenaren die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Het is de bedoeling dat ze in bronzen platen worden aangebracht rond het bestaande bevrijdingsmonument op het Stadhuisplein.
Aanvankelijk niet op de lijstVoor het plan is al geld ingezameld, maar het is nog niet duidelijk of het er komt. Hierover wordt binnen enkele weken duidelijkheid gegeven. Settela stond in eerste instantie niet op de lijst van namen, omdat ze als Sinti niet was ingeschreven in Eindhoven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.