VIDEO

BTW-verlaging theaterkaartjes 'plaagt' Brabantse theaterdirecteuren

3 mei 2012 om 01:37
nl
"Mijn Mening? Bezoekers, artiesten en theaters delen het BTW-voordeel eerlijk!" Dat twitterde Rob van Steen, de directeur van Theaters Tilburg woensdag naar aanleiding van het besluit van de Haagse Kunduz-coalitie om de BTW op de podiumkunsten weer te verlagen van negentien naar zes procent.
Geschreven door

Van Steen was niet de enige theaterdirecteur die zich hierover uitliet.  Eindhovense podia als het Frits Philips Muziekgebouw zijn ook niet van plan de BTW-verlaging in hun kaartjes door te rekenen, zo meldden Omroep Brabant en een aantal kranten eerder.
Onduidelijk wanneer BTW-verlaging ingaatHet Ouderen Appel in de Eindhovense raad stelde er vragen over aan het college van burgemeester en wethouders en de de directeur van het Parktheater schreef aan zijn vaste klanten dat hij zijn tarieven aan zal passen op het moment dat er meer duidelijkheid is. Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer de BTW-verlaging ingaat en officieel nog niet eens of het er feitelijk wel van zal komen.
Harrie Vermeulen, de directeur van de Bossche schouwburg, werd vrijdag in het Brabants Dagblad geciteerd dat de brochures voor het komende seizoen al zijn gedrukt en dat er dus ook al contracten zijn getekend met de artiesten die komend seizoen optreden.
Het lijkt zo simpelVoor de consument lijkt het zo simpel. De BTW gaat omlaag en dus kan de prijs van de kaartjes omlaag. Immers de BTW is niets anders dan een bedrag dat namens de overheid door de theaters wordt geind en daarna afgedragen aan de belastingdienst.
Maar zo simpel is het niet, zegt onder andere Rob van Steen. Vorig seizoen hebben veel theaters de verhoging van het BTW-tarief voor een deel voor hun eigen rekening genomen. Van Steen zelf schat dat hij ongeveer in de helft van de gevallen (een deel) van de BTW-verhoging niet heeft doorberekend aan het publiek. Bijvoorbeeld omdat anders de kaartjes voor jeugdvoorstellingen en dans eenvoudigweg te duur zouden worden. Om dan nu van hem te verlangen dat die kaartjes in prijs omlaag zouden kunnen, gaat te ver.
Afspraken met artiestenEen ander probleem is dat er voor het komend seizoen al afspraken met artiesten zijn gemaakt. Die contracten kunnen alleen opengebroken worden als de schouwburg en de artiesten het met elkaar eens worden. Maar het meest betekenisvol is misschien wel het laatste deel van de tweet die de Tilburgse theaterdirecteur schreef. Delen stelde hij dus voor want 'samen baat bij een gezonde sector'.
Van Steen is niet de enige die waarschuwt dat de marges in de theaterwereld wel erg klein zijn geworden. De bezuinigingen van de gemeenten op de theaters en de bezuinigingen van het rijk op de gezelschappen zorgen ervoor dat er minder geld omgaat in de theaterwereld.  Meer dan vroeger moeten theaters op de kleintjes letten en belanden ze in een situatie dat elke procent telt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.