Onderzoek: 'Brabantse voetbalvelden verdwijnen door vergrijzing'
"Het sportcomplex van de Herptse Boys in Heusden is nu vergane glorie", vertelt oud-voorzitter Guus Verhaaren. "We hadden te weinig senioren, dus konden we niet door. Bij SV Heusden hadden ze te weinig junioren. Daarom zijn we samengegaan en hebben we deze velden verlaten om elders te voetballen. Wel zonde hoor om alles zo te zien verpauperen."
Sportpark De Hoge Prink, waar de Herptse Boys voetbalden, moet de komende jaren worden afgebroken. Een ontwikkeling die Brabant vaker gaat zien, zo blijkt uit het onderzoek van ingenieursbureau DHV.
Noodgedwongen fuserenVoetbalclubs moeten noodgedwongen fuseren om te blijven bestaan, voorspelt het onderzoek van DHV. Door de vergrijzing neemt het aantal seniorenelftallen sterk af. Daarnaast kiezen steeds meer jonge kinderen niet meer voor verenigingssporten. Een combinatie die leidt tot een afname in het ledenaantal van veel Brabantse voetbalclubs.
"Fusies zijn onvermijdelijk", zegt Henrie Bouwmans van de vereniging kleine kernen Noord-Brabant. "Door onderlinge rivaliteit is dat echter nog niet makkelijk. Ik ben zelf erg betrokken bij de voetbalvereniging in Mariahout. En ik zie het echt nog niet gebeuren dat we samen gaan met voetbalverenging Eli uit Lieshout. Dan moet er echt nog heel wat water door de zee."
Tijd begint te dringenToch is het bij veel Brabantse voetbalclubs vijf voor twaalf. Zoals bij EDN '56 in Haghorst. "Wij zijn een dorp van negenhonderd inwoners", vertelt voorzitter Ad Thomassen. "Bij ons in het dorp worden er weinig huizen bijgebouwd. Het zal de crisis wel zijn. Hierdoor is er geen aanwas van jonge gezinnen", constateert Thomassen. "We hebben amper nog nieuwe junioren en dat zie ik de komende jaren niet snel veranderen. Ik vrees dan ook voor het voortbestaan van onze club."