Veiligheid omhoog door elektrische fietstraining voor ouderen in Uden

9 mei 2012 om 14:16
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/4 Fietsles voor fietsende ouderen
Een groep ouderen heeft donderdagochtend in Uden deelgenomen aan een elektrische fietstraining. Met de fietstraining hopen de Stichting Seniorenbelang Ude, de gemeente Uden en de provincie de ongevallen met fietsende senioren terug te dringen.

De laatste jaren vallen vooral onder senioren steeds meer fietsgewonden. Ze kopen steeds vaker een elektrische fiets. Dit heeft voor- en nadelen. SOAB adviseurs uit Breda verzorgt de training in opdracht van GGA Noordoost-Brabant.
Lastig voor ouderenHet is de bedoeling om ouderen te wapenen tegen de afname van hun fysieke capaciteiten. Ook de hogere snelheid en het hogere gewicht van de fiets kunnen lastiger zijn.
Het programma startte met een verkeersquiz. Daarna kregen deelnemers voorbeelden van verkeersonveilige situaties en het gebruik van een elektrische fiets. Na de theorie volgde het oefenen op een parcours met allerlei specifieke opdrachten.
Geen verkeersdoden meerBrabant is de provincie waar de meeste verkeersdoden vallen. In 2011 kwamen nog 118 mensen om. Uiteindelijk moet dat naar 0. Volgens verkeerskundige Jeroen Bruijns zijn vooral ouderen kwetsbaar. "Het punt is dat 63 procent van de ongelukken gebeurt met fietsers en daarvan zijn 30 procent ouderen. En als zij zich verkeersveiliger opstellen, vermindert het aantal ongelukken."
"Ik durf niet meer te fietsen", zegt één van de deelnemers. "Het gaat soms zo hard op zo'n elektrische fiets. Ik heb hem al jaren, maar ik heb er maar één keer op gereden." Op een parcours moesten de deelnemers onder meer om pionnen slalommen. Een ander: "Hoe heet dat programma ook alweer? De slechtste chauffeur van Nederland! Ik zou daar zo tussen kunnen zitten. Maar ik ga wel op vakantie. En ik neem de fiets gewoon mee!"
In totaal deden 40 ouderen uit Uden mee aan de training. De bedoeling is dat de training uiteindelijk door heel Brabant gegeven wordt. Dat hangt af of deze pilot succesvol verloopt.

Wachten op privacy instellingen...