Felle kritiek op vice-voorzitter Henk Krol van 50Plus-partij
Kees de Lange verliet de partij vrijdag omdat 50Plus zich schuldig zou maken aan corruptie en machtswellust. In de Volkskrant geeft hij aan dat zijn vertrouwen in de partij tot een nulpunt is gedaald.
BelangenverstrengelingVolgens De Lange probeert vice-voorzitter Henk Krol alles naar zich toe te harken. Daarmee zou hij zichzelf totaal onmisbaar proberen te maken. "Ik heb werk genoeg, dus op nog meer werk zit ik echt niet te wachten. Het omgekeerde is juist het geval", zegt Krol in een reactie tegenover Omroep Brabant. "Kees heeft samen met Jan Nagel de partij opgericht. Zij waren maatjes. Toen ik er als derde persoon bij kwam, voelde hij zich wellicht in zijn positie bedreigd."
Krol zou zakelijke en partijpolitieke belangen niet kunnen scheiden en zich op die manier schuldig maken aan belangenverstrengeling. De afgetreden politicus haalt een voorbeeld aan, waarbij Krol iemand uit zijn netwerk de website laat beheren. De Lange beweert dat Krol "overval een mannetje, een vriendje, een relatie voor heeft".
Volgens Krol liggen de zaken anders. "Ik vroeg destijds offertes aan bij een aantal bedrijven en koos de goedkoopste, een bedrijf uit Vlijmen. Ik heb die mensen nog nooit gezien of gesproken, ik kende ze niet", aldus de politicus en hoofdredacteur van de Gay Krant.
SpanningenPartijvoorzitter Jan Nagel erkent dat er de laatste tijd spanningen waren in de partij, omdat verplichtingen die 50Plus sloot met de Onafhankelijke Senaats Fractie (OSF) niet werden nagekomen. De OSF is een samenwerkingsverband van regionale partijen met een gezamenlijke kandidatenlijst voor de Eerste Kamer. Daarin heeft Kees de Lange zitting.
Nagel ontkent echter dat Krol zich schuldig maakt aan belangenverstrengeling. "Als er sprake is van corruptie, dan moet door Kees de Lange zeker een aanklacht ingediend worden. Gebeurt dit niet dan moet je deze zware woorden terug nemen", aldus Nagel op de website van 50Plus.