'Elsendorp wil geen zaad neonazi's'

HILVERSUM - Vruchtbaarheidskliniek Geertgen in Elsendorp accepteert geen zaad van donoren, die het Arische ras willen versterken. Als de donor bij het intakegesprek openlijk zou hebben verteld over zijn bedoelingen dan was hij geweigerd. Dat zegt directeur Henk Ruis tegen Omroep Brabant.
Geertgen wil om privacyredenen niet bevestigen of neonazi Patrick de Bruijn donor is in Elsendorp. Hij zou hebben geëist dat alleen blanke vrouwen met zijn zaad worden bevrucht. Volgens de antifascistische organisatie KAFKA is neonazi De Bruijn om die reden donor geworden bij Geertgen.
De Bruin wil zijn 'Arische zaad' doneren om zo tegenwicht te bieden aan het hoge geboortecijfer onder moslims, zo onthulde het programma Uitgesproken Vara. Ook het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem heeft de wens van de man in eerste instantie ingewilligd. Inmiddels is het zaad alsnog vernietigd. Bij het AMC in Amsterdam werd hij weggestuurd, bij het UMC Utrecht is hij maar één keer geweest en daarna niet meer.
De neonazi wil dat er zo veel mogelijk Arische kinderen op de wereld komen, schrijft hij op de site van het rechts-extremistische Stormfront. Stormfront is een extreemrechtse website met een forum. Het is door Amerikanen opgericht, maar heeft ook een Nederlandstalig gedeelte. Een bekende Stormfront-gebruiker is Constant Kusters, voorzitter van de Nederlandse Volks-Unie.
Reactie Geertgen
Bij Geertgen is de filosofie dat vrouwen eisen mogen stellen aan donoren. Zaaddonoren hebben dus, vindt de kliniek, ook recht op voorwaarden. "Maar de eisen moeten zinnig zijn", zo verantwoordde directeur Henk Ruis van de kliniek in Elsendorp het besluit om de eis van donoren in te willigen. Ruis staat niet achter racistische gronden om sperma te doneren en hij vindt niet dat de donor een wezenlijke bijdrage levert aan het uitbreiden van het Arische ras.
"Er zit een grote beperking aan het zaaddonorschap. Maximaal tien gezinnen kunnen geholpen worden. Daar bevorder je een ras niet mee." Ruis voegde daaraan toe dat ongeveer de helft van alle donoren van de kliniek voorwaarden stelt. Andere spermabanken willigen ook eisen van donoren in, zegt Ruis. "Al zeggen de klinieken nu dat ze dat niet doen. In de praktijk komt dat voor."
De wet
Op 25 april 2002 is de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting in werking getreden. Daarin staat niets over mogelijke eisen van zaaddonoren.
Het UMC in Utrecht, waar de neonazi één keer is geweest, heeft een document met passages die voor De Bruin een hindernis kunnen zijn geweest. Zo staat er onder andere: "Ook krijgt de donor geen informatie over de identiteit van de vrouwen die zwanger geworden zijn met zijn zaad. Ook de ouders worden niet geïnformeerd over de identiteit van de donor."
NBVKI
De Nederlands-Belgische Vereniging voor Kunstmatige Inseminatie, de beroepsvereniging, is tegen het besluit van Geertgen. De vereniging gaat onderzoek of de richtlijnen voor spermadonatie moet worden aangepast.
Tekort
Het is geen publiek geheim dat er een schrijnend tekort is aan donoren en dat er lange wachtlijsten zijn. In Brabant is Geertgen de enige spermabank.
Portret Patrick de Bruin
De extreemrechtse opvattingen van De Bruin zijn niet nieuw. Dit decennium liet hij zich meermaals gelden. In Alert!, een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland, werd hij in 2008 geportretteerd.


Meer over dit onderwerp:
patrick de bruin geertgen neonazi sperma donor