Willem II promoveert naar de eredivisie na 2-1 zege

19 mei 2012 om 15:59
Willem II voetbalt volgend seizoen weer op het hoogste niveau. De ploeg van coach Jurgen Streppel won in Tilburg de tweede wedstrijd in de play-offfinale tegen FC Den Bosch. Het werd 2-1. De eerste wedstrijd, in Den Bosch, eindigde donderdag nog in 0-0.

Willem II nam al vroeg in de wedstrijd het heft in handen. Den Bosch zakte in en hoopte via counters gevaarlijk te worden. In de derde minuut leek Den Bosch daar succes mee te hebben, maar doelman David Meul keerde de kopbal van Tom van Weert.
Veel andere grote kansen kreeg Den Bosch niet. Willem II was dreigender. Virgil MIsidjan stuitte op FC Den Bosch-keeper Kevin Begois, Donny de Groot stond op het verkeerde been om een vooorzet van diezelfde Misidjan binnen te schieten en Danny Guijt schoot naast.
RechterbovenhoekIn de achttiende minuut brak Willem II-middenvelder Marc Höcher de ban met een schitterend afstandsschot.HIj lepelde de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied in de rechterbovenhoek. Misidjan, De Groot en Guijt kregen daarna nog aardige mogelijkheden op de 2-0, maar die lieten ze liggen.
In de tweede helft gooide FC Den Bosch het roer om. Coach Fons Groenendijk wilde zijn ploeg meer naar voren laten voetballen. In de eerste helft had hij om die reden linksback Joey Brock al vervangen door middenvelder Stijn de Looijer. En aan het begin de tweede helft bracht hij met Ralf Seuntjens een extra spits. Die zorgde met zijn werklust voor nieuw elan bij Den Bosch.
De ploeg van Fons Groenendijk rook kansen en die kwamen er ook, voor Bart van Brakel en Stijn de Looijer. Maar Meul stond op zijn post. Willem II stond onder druk, maar kwam daar onderuit nadat scheidsrechter Richard Liesveld Seuntjens in de zeventigste minuut uit het veld stuurde. De aanvaller had al eerder geel gekregen voor commentaar op de leiding en kreeg daar een tweede bij nadat een ogenschijnlijk lichte overtreding maakte op het middenveld.
Even gestaaktDe rode kaart voor Seuntjens leidde tot voor veel ophef op het veld en in het vak met FC Den Bosch-fans. In de tachtigste minuut staakte scheidsrechter Liesveld het duel tijdelijk nadat Bossche en Tilburgse supporters voorwerpen naar elkaar en naar het veld gooiden.
Na een afkoelingsperiode werd de wedstrijd hervat. Maar dat pakte voor FC Den Bosch volledig verkeerd uit. Binnen een paar seconden schoot invaller Jens Podevijn, na een fraaie cornervariant, de 2-0 achter Begois. Daarna speelde Willem II de wedstrijd gecontroleerd uit, al scoorde FC Den Bosch nog wel. Bart van Brakel schoot in de slotseconden een vrije trap binnen en redde daarmee de eer voor FC Den Bosch.
'Waarom niets te zoeken in de eredivisie?'Grote vraag is nu of Willem II wat te zoeken heeft in de eredivisie. "Waarom niet?', vraagt verdediger Arjan Swinkels zich af. Hij wijst op de nivellering in de ere- en eerste divisiedivisie. "FC Den Bosch schakelt De Graafschap uit, RKC promoveert en speelt om Europees voetbal... En je ziet dat het de laatste vier maanden ontzettend goed loopt bij ons. Als we deze manier van werken mee kunnen nemen naar komend seizoen, waarom zouden we dan niets te zoeken hebben in de eredivisie?"