VIDEO

Brabantse steden hard geraakt door financiële crisis

22 mei 2012 om 02:31
nl
De financiële crisis treft Brabantse steden hard. Vooral de gemeenten Oss en Roosendaal hebben sinds 2008 veel banen zien verdwijnen en tellen dus aanzienlijk meer werkloze inwoners. Dat blijkt uit de Atlas voor gemeenten, waarin jaarlijks de vijftig grootste gemeenten met elkaar worden vergeleken.
Geschreven door

In Eindhoven trof de crisis vooral de huizenmarkt. De prijzen van koopwoningen zijn daar dramatisch gedaald. Een gemiddeld huishouden met een koopwoning heeft daar sinds 2008 bijna dertig duizend euro verloren. De laagste huizenprijzen van de provincie zijn te vinden in Roosendaal. Daar betalen kopers ongeveer 1.750 euro per vierkante meter.
Den Bosch positieve uitzonderingDen Bosch is dé uitzondering op de malaise van Brabantse steden. Die stad heeft zijn aantrekkingskracht van alle steden in Nederland de laatste jaren zelfs het meeste weten te vergroten.
In de ranglijst van meest aantrekkelijke woonplaats staat Den Bosch derde, na Utrecht en Amsterdam. Zo is er in Den Bosch veel meer theater in vergelijking met andere steden. En ook de bereikbaarheid van banen en de aanwezigheid van natuur in de buurt en het grote culinaire aanbod maken de stad aantrekkelijk.
Den Bosch is volgens de onderzoekers een van de prettigste plekken om te wonen. Alleen als het gaat om veiligheid scoort Den Bosch matig.
Roosendaal en Bergen op Zoom scoren slechtIn het westen van de provincie lijkt het allemaal stukken slechter te gaan. Roosendaal en Bergen op Zoom bungelen bij veel rijtjes van de onderzoekers onderaan. Zo is Bergen op Zoom op vier steden na het minst aantrekkelijk om te wonen.
Ook in Roosendaal gaat op sociaal-economisch terrein een stuk slechter. In maart maakte Philips Lighting in Roosendaal bekend 200 banen te schrappen, het werk wordt verplaatst naar Polen.
De cijfers van de Atlas voor Gemeenten worden woensdag gepresenteerd in Zwolle. In deze atlas worden elk jaar de vijftig grootste gemeenten van Nederland vergeleken op meer dan vijftig verschillende punten, uiteenlopend van bevolkingsopbouw en veiligheid tot aan cultureel en culinair aanbod.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.