Songfestival: hoe Brabant de halve finale met Joan Franka beleefde

23 mei 2012 om 23:08
Joan Franka heeft donderdagavond niet de finale van het Eurovisie Songfestival behaald. Haar lied 'You and me' kon het Europese publiek niet bekoren. Ook de reacties vanuit Brabant op haar optreden waren niet altijd positief. Volgens sommigen zong ze onder meer 'niet helemaal zuiver'.
Geschreven door

Servië beet om negen uur de spits af, gevolgd door Macedonië. Franka liet als derde haar lied horen aan het Europese publiek. Het publiek juichte tijdens haar optreden enthousiast, hoewel de 22-jarige zangeres niet altijd zuiver was. "Jammer, maar het is zoals het is", zei ze na afloop.
Maar niet iedereen was na haar optreden tevreden. Harrie Boerenkamp uit Eindhoven vond het het nummer simpelweg 'afschuwelijk'. "Ze hadden Paul Turner zonder tooi moeten sturen. Dan was hij vast door naar de finale", zegt Marij Lodewijks.
Zenuwen"Ik ben zelf niet heel muzikaal, maar was dit helemaal zuiver", vroeg de Bredase acteur Patrick Martens zich af. Dat zei ook Jan Smit, die de show presenteert. Sommigen beweren dat de onzuiverheid door de zenuwen kwam. Televisiepresentator Peter van der Vorst twittert: "Ok, tikkie onzuiver, dat wel. Maar dat geldt voor de meeste acts daar. De ogen doen 't 'm." Justine Bakx Vanden Hengel hoopt dat anderen Franka op waarde schatten. "Ik vind haar goed zingen. Erg goed."
Pauline Joosten zegt dat de aanzet van het nummer sowieso niet goed was. Volgens Marjolijn Langens had Franka juist 'niet de goede slag te pakken'.
VriendjespolitiekOmroep Brabant-verslaggever Marieke Boerefijn ging donderdagochtend de markt in Rucphen op en peilde de kansen van de Nederlandse inzending. Een man gelooft in Joan Franka. Dat zij de finale uiteindelijk niet haalde, snapt hij wel. "Vriendjespolitiek. De Oostbloklanden schuiven elkaar de punten toe."
Sommigen twijfelen daarom of Nederland nog wel moet meedoen met het Eurovisie Songfestival. Met name omdat de Oost-Europese landen elkaar 'punten toeschuiven'. Peter van de Vorst weet het nog niet. "Je blijft toch steeds hopen op een beter resultaat. Zelfs tegen beter weten in."
FinaleHet is voor de achtste keer op rij dat Nederland tijdens het Europese liedjesfestijn strandt in de halve finale. Alleen in 2004, toen het systeem met halve finales werd ingevoerd, schopte Nederland het tot de finale.
De finale van het festijn is zaterdag in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Franka richt haar blik weer naar Nederland. Zij gaat weer verder met haar album. "Lekker muziek maken. Dat is waarvoor ik besta."

Wachten op privacy instellingen...