Landerd wil af van vergunning voor omstreden geitenstal

24 mei 2012 om 01:57
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/2 Gemeenteraad vergadert over omstreden geitenstal
De gemeenteraad van Landerd vindt dat de vergunning voor een omstreden geitenhouderij zo nodig door de burgemeester ter vernietiging moet worden voorgedragen bij de Kroon. In een motie kreeg de burgemeester donderdag opdracht om samen met de provincie te onderzoeken of het nodig is dit zware middel uit de kast te halen.

Onlangs bleek dat de gemeente Landerd heeft meegewerkt aan de uitbreiding van een geitenhouderij aan de Langstraat in het dorp Zeeland, ondanks de bouwstop die de provincie vanwege de Q-koorts instelde voor geitenhouderijen. Dat zorgde onder meer voor kamervragen van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.
FurieusDe provincie is boos over de uitbreiding. De gemeente reageert dat de plannen al gemaakt waren voordat de bouwstop van kracht werd. Maar ook Landerd wil nu niet verder gaan met de uitbreiding. 
Commissaris van de Koningin Wim van de Donk laat weten dat hij de vergunning zelf zal laten vernietigen als de gemeente Landerd dat nalaat. Landerd weet nog niet of de gemeente de vergunning zal vernietigen, omdat uit een advies van de landsadvocaat blijkt dat er weinig kans is dat daaraan wordt meegewerkt. De provincie zegt over adviezen te beschikken waaruit juist het tegendeel blijkt.
RaadsenquêteDe gemeenteraad van Landerd heeft donderdag ook besloten om een raadsenquête over de geitenhouderij te houden. Dat is een onderzoek waarin ook bestuurders uit het verleden onder ede gehoord kunnen worden, vergelijkbaar met een parlementaire enquête in de Tweede Kamer.

Wachten op privacy instellingen...