Van Lanschot Bankiers: ondernemers met klein bedrijf onzeker over toekomst

30 mei 2012 om 18:44
Ondernemers met een eigen familiebedrijf zijn bezorgd over de toekomst. Ruim veertig procent vindt de bezuinigingen die de zogenoemde Lentecoalitie wil doorvoeren, te zwaar. Dat staat in een barometer van Van Lanschot Bankiers uit Den Bosch.
Geschreven door

Uit het onderzoek, dat onder 263 directeur-grootaandeelhouders is gehouden, blijkt dat een groot deel tegen de btw-verhoging is. Slechts zeven procent vindt dat een uitstekend idee. Maatregelen die wel goed vallen bij de werkgevers zijn de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd en het versoepelen van het ontslagrecht.
Volgens Van Lanschot zijn met name ondernemers met kleine bedrijven onzeker over de toekomst, onder andere omdat ze moeilijker aan leningen komen. Ook zijn ze bang dat hun bedrijf minder winst maakt. Ondernemers tot veertig jaar en directeur-eigenaren van grotere bedrijven maken zich juist minder zorgen, zo staat in het onderzoek.
Kansen op internetOpmerkelijk is dat familiebedrijven veel groeikansen laten liggen doordat ze te weinig gebruik maken van internet en sociale media zoals Facebook en Twitter. Slechts één op de drie ondernemers zoekt serieus op internet naar nieuwe klanten. Iets meer dan een kwart van de 260.000 familiebedrijven in Nederland heeft geen website. Dat zijn twee conclusies uit de Familiebedrijven-barometer (PDF, 3,3MB). Uit allerlei onderzoeken blijkt dat bedrijven die erg actief zijn op internet en sociale netwerken als Facebook en Hyves, sneller groeien.
Volgens Van Lanschot denken ondernemers die niet actief zijn op internet nonchalant over digitale concurrentie. Twintig procent ziet digitale concurrentie als bedreigend, onder meer doordat het tot lagere prijzen en nieuwe toetreders leidt. Een kwart van de ondernemers verbiedt personeel om zich te uiten over het bedrijf via sociale media.

Wachten op privacy instellingen...