Zunderts Toneel maakt voorstelling over Poolse arbeiders

31 mei 2012 om 16:36 • Aangepast 23 april 2020 om 07:27
nl
Het Zunderts Toneel komt in september met een voorstelling over de Oosteuropeanen die elk jaar naar Zundert komen om te werken in de kwekerijen en de tuinbouw. Het wordt toneel over de eigen omgeving. Volgens schattingen wonen er tussen de 2000 en 4000 Oosteuropese arbeiders in Zundert.
Profielfoto van
Geschreven door

Schrijver Peter Dictus heeft de voorstelling Moeland genoemd. Een knipoog naar een ambtelijke term waarmee Oosteuropese werknemers ooit werden aangeduid: M.O.E.-landers. Werknemers uit Midden en Oost Europese landen.
Dictus heeft op de voorstelling inmiddels het etiketje 'documentair theater' geplakt. Om materiaal te  verzamelen heeft hij gepraat met Oosteuropeanen, met werkgevers, met huisbazen en met gespecialiseerde uitzendbureaus.
TijdelijkHuisvesting en verschillen in betaling zullen in de voorstelling dan ook zeker aan de orde komen. Maar Dictus ziet ook andere vragen. "Je ziet dat de Oosteuropese werknemers wel weg gaan uit hun vaderland maar dat ze hier nooit aankomen. Ze zitten hier en zijn van plan hier tijdelijk te blijven om geld te verdienen. Ze zetten eigenlijk hun leven op een soort pauzestand. Ook dat is iets wat aan de orde moet komen."
Hij beschrijft een voorstelling waar veel verschillende verhalen aan bod komen, verhalen die elkaar soms tegen zullen spreken. "Het is een onderwerp waar veel mensen een mening over hebben. Het zou leuk zijn als ze het na de voorstelling even niet meer weten. Ik kom er ook steeds achter hoe genuanceerd en ingewikkeld het allemaal ligt".
Nog niet af'Moeland' werd vrijdag in Zundert gepresenteerd. De première is op 14 september. De bedoeling is dat er ook een heel programma met andere activiteiten om de voorstelling heen wordt gebouwd.
Dictus moet trouwens nog even hard aan de slag want, en dat is heel opmerkelijk voor een grote amateursproductie, drie maanden voor de première is de tekst van het stuk nog niet af.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!