VIDEO

TU/e ontwikkelt lichtgevend plastic

3 juni 2012 om 18:11
nl
Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben lichtgevend plastic ontwikkeld. Het plastic licht op wanneer de moleculen in het materiaal kapot gaan, bijvoorbeeld als je er aan trekt.
Geschreven door

Het lichtgevende plastic is niet een totaal nieuwe stof. "We hebben er alleen iets ingebouwd waardoor er een lichtflits komt als het plastic breekt", vertelt uitvinder Rint Sijbesma van de TU. In een donker hoekje van de universiteit is het goed te zien. Door het rubberachtige, oranje plastic uit elkaar te trekken licht de stof op, tot het moment dat een het in tweeën scheurt.
OnderzoekDe nieuwe eigenschap van het plastic is vooral handig bij onderzoek. Je kunt heel nauwkeurig  zien waar en wanneer de stof breekt. "Zo was nog niet precies bekend hoe plexiglas breekt, door deze nieuwe eigenschap kunnen we dat beter onderzoeken", vertelt Sijbesma. Op deze manier kan er een sterker soort plastic gemaakt worden.
Vuurvliegjes doen het ookToepassingen voor in het dagelijks leven zijn er nog niet. Het stofje verantwoordelijk voor de flitsen komt wel in de natuur voor. Onder meer vuurvliegjes gebruiken het om te gloeien. "Het enige verschil is dat vuurvliegjes een chemische reactie gebruiken om het licht te produceren. Wij gebruiken kracht door het uit elkaar te trekken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.