Boomhutten in de Maashorst horen bij expositie in Uden - Omroep Brabant
Video

Boomhutten in de Maashorst horen bij expositie in Uden

11 juni 2012 om 18:19
nl
In natuurgebied De Maashorst bij Uden is de afgelopen dagen een achttal bijzondere gebouwtjes opgedoken. Het zijn een soort boomhutten maar zelfs voor de ongeoefende kijker valt de gelijkenis op met een biechtstoel.
Geschreven door

De gebouwtjes zijn gemaakt door de Bossche kunstenaars Sjaak Langenberg en Rosé de Beer. Het duo - dat vaak samenwerkt - bouwde de boomhutten in opdracht van het Museum voor Religieuze Kunst waar zaterdag een expositie begint over de speciale band tussen mensen en bomen.
Boom als biechtvaderWie dát weet, snapt ook waarom de gebouwtjes van Sjaak en Rosé elk om een boom heen zijn gebouwd. Wie ze als biechtstoel wil zien, komt tot de ontdekking dat de plaats van de pastoor wordt ingenomen door een dikke boom.
"Het is hier een natuurgebied", zegt Sjaak Langenberg, "maar het kan er ontzettend druk zijn. Op zo'n moment kan je je even terugtrekken in onze biechtstoel". Hij zegt het terwijl hij een hemelsblauw gordijntje dichttrekt. Of je vervolgens je diepste zieleroerselen wil toevertrouwen aan een begrijpend zwijgende boom... nou ja, dat moet iedereen zelf maar weten.
't Prilleke"Bomen betekenen veel voor mensen", zegt Wouter Prins van het Museum voor Religieuze Kunst in Uden. Hij staat bij de restanten van 't Prilleke, een linde die ooit in Uden werd geplant bij een put waarin iemand verdronken was. Later werd de boom een bekend verzamelpunt voor Udenaren.
Het christendom heeft het aanbidden van bomen ooit afgekeurd. Bonifatius (ja, die van Dokkum) heeft in Duitsland ooit een boom omgehakt om de Germaanse goden uit te dagen. Later koppelde de kerk bijzondere bomen vaak aan Maria en daarvan zijn er nog een heleboel in de provincie.
Foto's Foto's van zulke bomen hangen op de expositie naast kunstwerken en religieuze voorwerpen die op een of andere manier met bomen te maken hebben.
De tentoonstelling 'De Boom' in Uden wordt zaterdag geopend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.