Nog steeds grote onduidelijkheid over Van Gelder

EINDHOVEN - Yuri van Gelder is uit de WK-selectie gehaald om 'medische redenen van persoonlijke aard'. Dat heeft de turnbond dinsdagavond in een persconferentie laten weten. Veel meer wilde de bond er niet over kwijt.
Wat die redenen precies zijn, is niet bekendgemaakt. Hans Gootjes van de turnbond zei dat hij 'uit respect' niet in wilde gaan op de achterliggende reden. Hij wilde ook niet ingaan op geruchten over eventueel drugs- of dopinggebruik of dat het misschien gaat om een blessure. Wel zei hij dat er geen dopingcontrole georganiseerd is. Gootjes heeft naar eigen zeggen zijn beslissing genomen in belang van het team. Hij werd over de situatie van Van Gelder geïnformeerd door de bondsarts.
De woordvoering van Van Gelder wordt voortaan gedaan wordt door zijn advocaat Cor Hellingman. Diezelfde advocaat heeft voetballer Frank de Boer ooit bijgestaan doe die betrapt werd op doping.
Hans Gootjes
Rotterdam
Dinsdag werd bekend dat de Waalwijker door gymnastiekbond KNGU was teruggetrokken voor de wereldkampioenschappen die zaterdag in Rotterdam beginnen. Gootjes zei 's middags al dat er 'zwaarwegende redenen' waren om Van Gelder terug te trekken. Van Gelder heeft 's avonds nog gewoon met de turnselectie meegegeten, maar volgens Hans Gootjes is hij inmiddels niet meer bij de rest van het team.
Afgekickt
Van Gelder maakte kort geleden zijn rentree in de turnwereld nadat hij was afgekickt van zijn cocaïneverslaving. In 2009 kwam zijn gebruik aan het licht en werd hij voor een jaar geschorst. Van Gelder kickte af in een kliniek in Schotland en begon in juli van dit jaar weer officieel met trainen.
In september won de 27-jarige turner goud tijdens een wereldbekerwedstrijd in het Belgische Gent en plaatste zich daarmee voor het WK.


Meer over dit onderwerp:
yuri van gelder