VIDEO

Textielmuseum toont spannend verleden van De Ploeg uit Bergeijk

19 juni 2012 om 20:06
nl
Ze waren niet goedkoop, de stoffen van weverij De Ploeg uit Bergeijk. Maar ze gingen wel jaren mee en je kon er mee laten zien dat je een goede smaak had. Het textielmuseum in Tilburg heeft nu een expositie over dit Brabantse bedrijf dat al aan design deed voordat het zo heette.
Geschreven door

Het begon aan het begin van de twintigste eeuw met een landbouwcoöperatie uit Best die later een eigen weverij kreeg. De oprichters waren wereldverbeteraars die met degelijke en smaakvolle stoffen wilden bijdragen aan een betere en een mooiere wereld. 
FabriekHet fabrieksgebouw dat De Ploeg in 1958 in Bergeijk liet bouwen was een uiting van diezelfde overtuiging. Een vernieuwende architect (Gerrit Rietveld) en een tuinarchitecte (Mien Ruijs) kregen de opdracht voor de werknemers van De Ploeg een aangename en inspirerende werkomgeving te ontwerpen.
De Ploeg paste ook bij het Beter Wonen, een streven van architecten en ontwerpers naar lichtere en hygiënischer huizen met een hoofdrol voor ruimte en kleur. Massieve meubels en donkere stoffen waren uit den boze.
ConcurrentieVeel bekende ontwerpers hebben stoffen voor De Ploeg ontworpen. Het bedrijf liep jaren goed maar goedkope stoffen en de steeds grotere concurrentie vormden aan het eind van de twintigste eeuw een steeds grotere bedreiging. In 2007 werd de fabriek in Bergeijk gesloten. De Ploeg bestaat nu nog als een merk van vooral in Duitsland gemaakte stoffen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.