Van Sonsbeeck wint eerste Theodora Niemeijer Prijs

20 juni 2012 om 19:29
nl
Kunstenares Sarah van Sonsbeeck heeft donderdagmiddag de eerste Theodora Niemeijer Prijs gewonnen. Deze tweejaarlijkse stimuleringsprijs voor jonge, vrouwelijke beeldende kunstenaars is mede een initiatief van het Van Abbemuseum in Eindhoven.
Geschreven door

Van Sonsbeeck ontving een cheque van 10.000 euro van Charles Esche, juryvoorzitter en directeur van het Van Abbemuseum. Daarnaast mag Van Sonsbeeck gedurende een halfjaar haar project Informational Weather in het Van Abbemuseum uitvoeren.
Klimaatsysteem voor politieke situatieVoor het project Informational Weather wil ze de open ruimte van 'Het Oog' in het Van Abbemuseum tijdelijk afsluiten en er een provisorisch klimaatsysteem aanbrengen dat de politieke situatie in Nederland vertaalt in weertypen.
Ze verdeelt zon, wind, regen en mist en andere factoren die het weer bepalen over politieke partijen. Hoe meer stemmen een partij in de peilingen krijgt hoe meer die ene factor het systeem beinvloed dat Sarah in het museum heeft gebouwd. Verschuivingen in de politieke atmosfeer zorgen daar zo voor veranderingen van het weer.
ActueelDe jury was vooral onder de indruk van het in kaart willen brengen van de Nederlandse politieke situatie. Iets wat door de verkiezingen in september een actueel onderwerp is. "Ook de manier hoe ze (sociale) media verweeft in haar voorstel is spannend en vernieuwend", aldus het juryrapport.
Van Sonsbeeck won eerder ook al de publieksprijs van De Volkskrant Beeldende Kunstprijs.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.