Onderzoek: plastisch chirurg Jeroen Bosch Ziekenhuis liet zich contant betalen voor operaties

27 juni 2012 om 17:55
nl
Onafhankelijk onderzoek bevestigt dat voormalig plastisch chirurg Maas Geesteranus van het Jeroen Bosch Ziekenhuis operaties voor contant geld uitvoerde. Medewerkers van het toenmalige Bosch Medicentrum waren hiervan op de hoogte.
Geschreven door

Instituut voor Financieel Onderzoek (IFO) voerde het onderzoek op verzoek van het ziekenhuis uit. 
Maas Geesteranus werkte bijna dertig jaar in het ziekenhuis. Hij stopte in 2001 met werken en is inmiddels overleden. De zaak kwam begin dit jaar aan het licht toen verschillende oud-patiënten en collega's van de arts verhalen vertelden in onder meer het Brabants Dagblad en de Telegraaf.
Administratie onderzochtIFO heeft voor het onderzoek gesprekken met medewerkers en voormalige patiënten gevoerd. Ook is de administratie van het ziekenhuis onderzocht en is gesproken met voormalige accountants van de chirurg. Of Maas Geesteranus de contante betalingen wel heeft verantwoord in zijn eigen administratie is niet bekend, omdat die documenten zijn weggegooid, omdat de wettelijke bewaartermijn van zeven jaar was verstreken.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis laat in een reactie weten dat het destijds heel gebruikelijk was dat medisch specialisten zoals chirurgen opereerde voor contant geld. Dit geld moet dan volgens de regels worden opgenomen in de eigen financiële administratie van de specialist. De administratie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is gewoon in orde.
Vanaf 1972Volgens een woordvoerster van het ziekenhuis speelden de betalingen zich waarschijnlijk in zijn hele loopbaan af, tussen 1972 en 2001. Het ging om neus- en ooglidcorrecties, maar vooral om borstoperaties. In 1991 betaalde een vrouw hem daar 600 gulden voor.
Geen PIP-implantatenHet ziekenhuis heeft 40 vrouwen kunnen achterhalen die cash hebben betaald. In eerste instantie hadden zich 113 vrouwen gemeld. Volgens de woordvoerster bleek een groot deel van hen echter niet tot de doelgroep te behoren. Zij hadden niet contant betaald voor hun operatie, maar waren ongerust over PIP-implantaten. Die heeft Maas Geesteranus waarschijnlijk niet gebruikt. Van de 25.000 patiëntendossiers die het ziekenhuis van hem heeft, zijn daar inmiddels 20.000 op gecontroleerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.