Drie jaar cel voor aspergeteelster José Janssen uit Someren

5 juli 2012 om 11:32
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/4 Persadvocaat-generaal Gerard Sta
De Somerense aspergeteelster José Janssen is in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel. Er was vier jaar tegen haar geëist vanwege het uitbuiten van werknemers uit Oost-Europa en Portugal. Volgens de rechter heeft ze zich ook schuldig gemaakt aan mensenhandel.
Geschreven door

De rechtbank legde Janssen eerder 2,5 jaar celstraf op waarvan zes maanden voorwaardelijk. Er was toen vier jaar geëist. Tegen de uitspraak werd hoger beroep aangetekend. Wederom werd vier jaar geëist
Van die eis was een jaar voorwaardelijk. Het gerechtshof besloot dat voorwaardelijk deel niet op te leggen omdat Janssen haar bedrijf inmiddels kwijt is en heeft aangegeven niet meer de groente- en tuinbouw in te willen.
Van de opgelegde gevangenisstraf wordt het voorarrest, ongeveer anderhalf jaar,  nog afgetrokken. Janssen moet naast de celstraf enkele tienduizenden euro's schadevergoeding betalen.
MensenhandelDe aspergeteelster zou 74 werknemers hebben uitgebuit. Haar werknemers werden onderbetaald. In 2009 heeft Janssen ongeveer 80.000 euro te weinig betaald aan loon.
De buitenlandse krachten leefden in slechte omstandigheden bij Janssen. Ze werden ondergebracht in kamers zonder ramen. Bovendien zouden de kamers en de wc soms erg vies zijn.
Voor de rechter was dit aanleiding om haar te veroordelen tot mensenhandel. Zo werden haar werknemers beperkt in hun vrijheid. Na tien uur 's avonds mochten ze het erf niet meer verlaten. Daarnaast betaalde Janssen pas aan het einde van het seizoen uit, waardoor werknemers niet eerder konden ophouden.  Ook had Janssen de werkenemers actief geronseld in het buitenland.   
BoeteIn maart van dit jaar werd José Janssen uit Someren veroordeeld tot het betalen van een boete van 112.000 euro omdat ze niet stopte met het uitbuiten van buitenlandse medewerkers. Haar bedrijf is inmiddels failliet.

Wachten op privacy instellingen...