Video

Oudste boerderij van West-Europa staat in Best

5 juli 2012 om 15:59
nl
In Best staat de oudste nog in gebruik zijnde boerderij van West-Europa. Uit onderzoek blijkt dat het hout waarmee de boerderij is gebouwd uit de 13e eeuw stamt. De boerderij, aan de Oirschotseweg in Best, zou al sinds 1263 bestaan, en is nu nog steeds in gebruik als huisvesting voor kalveren.
Geschreven door

Het Rijk wil van de boerderij, die in vervallen staat verkeert, een rijksmonument maken. Het komt vrijwel nooit voor dat gebouwen van voor 1940 nog rijksmonument worden. Provincie en Rijk stellen allebei 100.000 euro beschikbaar voor de restauratie. De gemeente Best wil ook bijdragen, maar daar moet de gemeenteraad nog goedkeuring voor geven.
Tegen de vlakte De eigenaar, boer Piet Scheepers, was zes jaar geleden nog van plan om de stal tegen de vlakte te gooien. Hij had al een vergunning voor nieuwbouw. Hij zegt dat hij zich niet bewust was dat de boerderij zo oud was. "Wij dachten altijd een jaar of driehonderd."  Voor hem is de stal vooral onhandig omdat hij niet ruim genoeg is om de dieren met de tractor te voeren.
Een droomMaar voor bouwhistoricus Dick Zweers is de boerderij een droom. "Het ontroert mij om te beseffen dat hier bijna 750 jaar geleden al geboerd werd." Op grond van een grove schatting dacht hij dat de boerderij 15e eeuws was. Maar uit onderzoek van de jaarringen van de gebruikte balken blijkt dat het gebouw nog twee eeuwen ouder is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.