Team Jeroen Bosch Ziekenhuis: '100.000 infecties Q-koorts' - Omroep Brabant

Team Jeroen Bosch Ziekenhuis: '100.000 infecties Q-koorts'

9 juli 2012 om 23:46
nl
Zo'n 100.000 Nederlanders zijn naar schatting besmet geraakt met Q-koorts. Dat is veel meer dan de 50.000 mensen wat tot nu toe werd aangenomen door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Geschreven door

Dat zeggen onderzoekers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Van iets meer dan 3000 mensen is bevestigd dat zij Q-koorts hadden. De meeste besmette mensen hadden nergens last van.
De onderzoekers bekeken patiënten die voor iets heel anders dan Q-koortsklachten in het ziekenhuis kwamen. Bij deze mensen werd onderzocht of zij antilichamen tegen de ziekte hadden aangemaakt. Als die werden gevonden, concludeerden de onderzoekers dat de persoon de ziekte ooit onder de leden had gehad.
Elf procent patiënten met antilichamenBij bijna elf procent van de onderzochte patiënten werden de antilichamen aangetroffen. De onderzoekers concludeerden daaruit dat er rond het ziekenhuis ruim 40.000 mensen geïnfecteerd zijn geweest. Landelijk gezien zou daardoor het totaal uitkomen op zo'n 100.000.
De Q-koorts woedde tussen 2007 en 2010 in Nederland. Zeker 25 mensen zijn aan de ziekte overleden. Volgens de onderzoekers kunnen dat er meer zijn omdat niet iedereen in het ziekenhuis op Q-koorts is gecontroleerd.
RIVM houdt vast aan schattingHet RIVM blijft erbij dat naar schatting 50.000 Nederlanders besmet zijn geraakt met Q-koorts. De organisatie neemt de nieuwe cijfers van onderzoekers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch niet over. Volgens directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM zitten er haken en ogen aan het onderzoek uit Den Bosch. "100.000 lijkt me aan de hoge kant", zei hij dinsdagavond. Coutinho houdt vast aan de schatting van destijds die volgens hem 'zeer grondig' was en ook overeen kwam met internationale gegevens.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.