De Vrede van Breda is precies 345 jaar oud
De Tweede Engelse Oorlog was een confrontatie tussen Engeland en de Nederlandse Republiek. De Engelsen hadden Nieuw-Amsterdam veroverd op de Nederlanders en de Nederlanders hadden het huidige Suriname in die periode veroverd op het Engelse leger. Toen Nieuw Amsterdam in Engelse handen kwam, veranderde de naam in New York.
Breda's MuseumIn het Bredaas Museum staat momenteel een tentoonstelling over de geschiedenis van Breda in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). In de zalen van deze tentoonstelling is ook aandacht besteed aan de Vrede van Breda.
VredesonderhandelingenDe vredesonderhandelingen werden bijgezeten door de vier Europese grootmachten van toen: Engeland, de Nederlandse Republiek, Frankrijk en Denemarken. Zweden had de rol van bemiddelaar. Eén van de overeenkomsten hield in dat landen de gebieden mochten houden die ze tot 1667 op een ander hadden veroverd. Voor Engeland was dit onder andere New York en voor Nederland was dat Suriname.
BredaDe onderhandelingen vonden plaats in vestingstad Breda omdat Nederlandse politici het een acceptabele plaats vonden. Den Haag had teveel invloed op de politiek van de republiek. Bovendien kende de Engelse koning de stad Breda omdat hij er een tijdje een verblijf had in de Kasteel van Breda. Dit gebouw fungeerde in deze periode als onderhandelingscentrum.
Groot feestDe Tweede Engelse Oorlog ging vooral over handel, hoewel Michiel de Ruyter veel winst wist te boeken op de Engelse oorlogsvloot. Het was dan ook groot feest toen de oorlog beslecht was. In het Breda's archief zijn teksten te vinden over dit feest: "Vlaggen wapperden aan de toren van de Grote Kerk en de klokken werden geluid. 's Avonds verschenen alle gezanten voor een diner met het stadsbestuur op het stadhuis."
Volgens memoires van Franse gezanten was er een enorm feestmaal, met veel mooie meisjes. Met hen werd het spel 'sommetjes' gespeeld: "Men doet wijn en suiker in een glas, het meisje drinkt een slok eruit, en geeft het aan de man die het glas aan haar had gegeven en kust hem op de mond; vervolgens doet de man hetzelfde en het gaat door tot er geen druppel meer in het glas zit." De avond werd afgesloten met een vuurwerkshow.