Rivaliserende motorclubs kosten Harleydag de kop

BREDA - Rivaliserende motorclubs en angst voor escalatie hebben de Harleydag in Breda de kop gekost. Dat bleek donderdagochtend toen de gemeente de evaluatie van het evenement presenteerde.
De editie van 2010 is over het algemeen goed verlopen. Maar buiten het zicht van het publiek hebben rivaliserende motorclubs toch voor de nodige incidenten gezorgd. De gemeente ziet de Harleydag als een risicovol evenement waar veel veiligheidsmaatregelen voor nodig zijn. De Stichting Harley Dag Breda heeft aangegeven niet aan die eisen te willen en kunnen voldoen.
In oktober gaf de stichting aan te stoppen met de organisatie van het evenement. Volgens hen lukt het door de vele veiligheidsmaatregelen niet meer om van de Harleydag een familiedag te maken. De organisatie doelt dan onder meer op de ME en een helikopter die de gemeente afgelopen editie zonder overleg inzette rond het evenement. De organisatie had dit jaar al verscherpte veiligheidsmaatregelen genomen, waaronder een verscherpte toegangscontrole.
De Harleydag is 22 keer georganiseerd en trok jaarlijks zo'n tienduizend motorrijders en honderdduizend toeschouwers naar de Bredase binnenstad. De eerste editie was in 1989. In 2008 waren er nog plannen om de dag uit te breiden tot een weekend.