Politie rondt inval kamp Eindhoven af - 'Lesley Tunk daar vermoord'

EINDHOVEN - De politie heeft dinsdagavond het onderzoek op het woonwagenkamp aan de Castiliëlaan in Eindhoven afgerond. Dinsdagochtend pakte de politie vier mensen op bij een grote inval op het kamp. Op een andere plek in de stad werd nog iemand opgepakt. De actie en de arrestaties hebben te maken met de gewelddadige dood van Lesley Howard Tunk, die in het kamp vermoord zou zijn.
Tunk werd op 22 november gevonden in een uitgebrande auto in de bossen bij Esbeek. Hij was doodgeschoten. Politie en justitie denken dat hij eerst in het woonwagenkamp aan de Castilliëlaan is doodgeschoten en dat daarna de auto in Esbeek in brand is gestoken.
Bij de actie die maandagnacht om vijf uur begon, waren ruim tweehonderd agenten betrokken. Ook de mobiele eenheid was in het kamp. Daarnaast werkte de Marechaussee mee aan de inval. Bij het kamp waren bouwlampen neergezet. Daarnaast waren rondom enkele huizen hekken met zwart plastic geplaatst. Tijdens de inval waren er veel politiebusjes en ME-busjes aanwezig, en voerden takeltrucks auto’s af.
Bewijsmateriaal
De hele dag is gezocht naar bewijsmateriaal voor de moord, die te maken zou hebben met drugs. Volgens de politie zijn er wapens gevonden op het woonwagenkamp. Het gaat om jachtwapens die niet voor de moord zijn gebruikt. Naast wapens zocht de politie naar onder meer bloedsporen, DNA-sporen, haar en sporen van geweld.
Volgens een politiewoordvoerder is er van alles meegenomen en is het kamp ‘tot op de millimeter’ onderzocht. De actie, die enkele dagen is voorbereid, is rustig verlopen. Er waren geen ongeregeldheden.
Enkele woningen
De woordvoerder van het OM verklaarde dat er een uitgebreid sporenonderzoek wordt verricht. Daarbij wordt benadrukt dat er slechts enkele woningen worden doorzocht. Hoewel de moord waarschijnlijk te maken heeft met de wietcriminaliteit, staat het onderzoek van dinsdag daar los van, aldus de woordvoerder.
Wietcriminaliteit
Justitie vermoedt dat de dood van Eindhovenaar Tunk te maken heeft met een lange reeks geweldsincidenten in Brabant die in verband worden gebracht met drugscriminaliteit. Burgemeester Rob van Gijzel heeft een aantal weken geleden om landelijke steun gevraagd van minister Ivo Opstelten van Justitie. Die steun kreeg hij. Opstelten wil de wietcriminaliteit in en om Eindhoven 'keihard aanpakken'.
Getuige
De politie werd bij het onderzoek dat vooraf ging aan de actie, geholpen door de opsporingsprogramma's Bureau Brabant van Omroep Brabant en Opsporing Verzocht. In de uitzendingen werden onder meer beelden getoond van drie auto's die wegreden bij het woonwagenkamp. De derde zou de auto zijn waarin het lichaam van Tunk is gevonden. Een door de politie gezochte getuige meldde zich naar aanleiding van de oproep in Bureau Brabant.
Kamp
Het kamp ligt afgelegen in het noorden van de stad, in het stadsdeel Woensel-Noord. Via een landweggetje kom je bij de circa tien woningen op het kamp, dat naast kinderopvang Little Jungle ligt. Bewoners zijn niet te spreken over de actie van politie en justitie. 'Wij zijn nette mensen en weten van niets. Dit is gewoon discriminatie', zo zei een van de bewoners.(Foto's: Alice van der Plas)