Brand bij Chemie-Pack Moerdijk onder controle

5 januari 2011 om 15:50
nl
De enorme brand woensdag bij Chemie-Pack op industrieterrein Moerdijk is onder controle. De poging om de brand aan het eind van de avond met een 'blusdeken' te doven was succesvol. Er zijn geen slachtoffers gevallen. Omroep Brabant Radio was de hele middag en avond rampenzender. Omroep Brabant TV had ieder uur een extra nieuwsuitzending.
Geschreven door

De gemeente waarschuwde dat de blusoperatie kon leiden tot stankoverlast en een hevige rookontwikkeling. Omwonenden konden daardoor last krijgen van geïrriteerde ogen, huid en luchtwegen. De De gemeente adviseerde omwonenden binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden.

Door de blusdeken moest worden voorkomen dat de brand alsnog zou overslaan naar de aangrenzende Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM). Het treinverkeer tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe werd woensdagavond op last van de brandweer stilgelegd. Ook delen van de snelwegen A16 en A17 werden afgesloten.
'Niet te voorkomen'
Burgemeester Wim Denie van Moerdijk zei woensdagavond dat hij tevreden was over het verloop van de bluswerkzaamheden. "We hebben alles gedaan wat in onze macht lag. Je denkt dat je op alles berekend bent, maar je kunt zulke dingen niet voorkomen." Denie is blij dat er geen gevaarlijke stoffen zijn gemeten. "Het gaat er niet om wat voor gevaarlijke stoffen er in het bedrijf liggen opgeslagen, maar wat er in de lucht terechtkomt en dat lijkt mee te vallen.
Steekvlammen
De enorme brand met grote rookwolken en steekvlammen tot veertig meter woedde vanaf woensdagmiddag aan de Vlasweg. De brand ontstond in de middelste van drie loodsen, die diende als verpakkingsloods.

De brandweer verwachtte eerst de brand rond negen uur onder controle te hebben, maar het vuur sloeg onverwacht over naar een kantoorruimte die snel in vlammen op ging. De brandweer bestreed de opnieuw opgelaaide brand met extra schuim en extra water. Later werd besloten tot een gefaseerde 'blusdeken' die om elf uur begon.
Overgeslagen
Het vuur was eerder overgeslagen naar het aangrenzende scheepsschroevenfabriek Wärtsilä. Die brand was rond zes uur geblust. Er is weinig meer van over dan verwrongen staal. De brand kon overslaan doordat brandende vloeistof naar het bedrijf stroomde.
Onderzoek
De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een onderzoek naar de brand aangekondigd. De eerste gegevens werden woensdag al verzameld. De onderzoekers kijken naar de oorzaak en achtergronden van de brand en naar de crisisbestrijding.
Op de vingers getikt
Chemie-Pack met ongeveer 50 medewerkers bewerkt en verpakt chemische producten voor onder meer de rubberindustrie, landbouw en verfindustrie. Het bedrijf is in het verleden al enkele keren op de vingers getikt. In 2006 kreeg het bedrijf door de gemeente Moerdijk een dwangsom opgelegd na een controle van de brandbestrijdingssystemen, meldt BN/De Stem (te lezen op een site over Moerdijk 2). Ook in 1992 kwam het bedrijf al eens in opspraak omdat het de zaakjes niet op orde zou hebben. Tweede-Kamerlid Diederik Samson maakt op Twitter melding van vijf overtredingen van het 'Besluit Risico Zware Ongevallen'. Volgens burgemeester Wim Denie voldeed Chemie-Pack in oktober 2010 aan alle voorschriften.
Foto:Micha Okkerman/Twitter
Levensgevaarlijk
Bij de brand zouden geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Dat is volgens burgemeester Denie gebleken uit metingen van het RIVM. Dat betekent niet dat er pertinent geen gevaarlijke stoffen in de rookwolken zitten.

Volgens een brandweerman zat er ‘levensgevaarlijk spul’ in de rookpluim. Dat zei ook een werknemer van Chemie-Pack, die niet voor camera wilde reageren. Volgens medewerkers is bij het bedrijf 400.000 liter zwaar kankerverwekkende chemisch materiaal opgeslagen. Zij spreken over giftig en bijtende chemicaliën, die het bedrijf verwerkt. Dat bevestigt de politie. "Deze rookwolk is niet goed voor de gezondheid." De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit adviseerde woensdag in afwachting van de uitkomsten van onderzoek op grasmonsters vee en kleinvee niet buiten te laten grazen.

Voor meer informatie kan er gebeld worden naar het noodnummer 0800-1351. Dit noodnummer gaf enige tijd geen gehoor. De website Crisis.nl die ook informatie verstrekt, was door een storing enige tijd niet bereikbaar.
Enorme rookwolk
De rookwolken hebben zich verspreid in een gebied van Moerdijk en Rotterdam tot Utrecht. De stank van de brand was in Utrecht te ruiken, aldus weerinstituut KNMI. De rookwolk was te zien op satellietbeelden. Eerder gebeurde dat volgens het KNMI onder meer met de rookpluim die ontstond als gevolg van de vuurwerkramp in Enschede. In de loop van woensdagavond was de rook tot zulke hoogte gestegen dat die nauwelijks nog gevaar kon opleveren.
(Foto: Gabor Heeres)
Massaal
Er waren 150 brandweerlieden aan het blussen. Brandweerkorpsen uit alle West-Brabantse gemeenten en Tilburg rukten uit. Ook waren er drie crashtenders, reusachtige bluswagens, ingezet. Twee brandweerwagens van de bedrijfsbrandweer van Shell helpen bij het blussen. Shell heeft zelf een chemiecomplex in Moerdijk. De brandweer ondervond tijdens het blussen veel hinder van de heftige explosies.
Afgesloten
Op last van de hulpdiensten werd het scheepvaartverkeer op het Hollandsch Diep woensdagmiddag stilgelegd. Het Hollandsch Diep stroomt ten noorden van het industrieterrein. De afslagen naar Moerdijk vanaf de snelweg A17 werden woensdagmiddag afgesloten. Kijkers naar de brand veroorzaakten op de A16 een lange file. Omstreeks vijf uur stond het verkeer richting zuiden voor de Moerdijkbrug volgens de ANWB over acht kilometer stil.
Landelijk coördinatiecentrum
De inwoners van Moerdijk, Dordrecht en Hoeksche Waard moesten ramen en deuren gesloten houden. In Zuid-Holland gold de hoogste alarmfase. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft ook het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC) in werking gesteld. Dat is een landelijk coördinatiecentrum in Driebergen voor de inzet van brandweer en overige hulpdiensten.

De brand trok massale belangstelling van binnen- en buitenlandse media. Het industrieterrein was even wereldnieuws.
Vijftig jaar
Chemie-Pack heeft sinds 1982 in Moerdijk een terrein van 20.000 vierkante meter en vanaf 2006 een opslagloods voor ongeveer tweeduizend pallets. Volgens de website van Chemie-Pack heeft het een opslagpark met tien tanks van 23.500 liter. In de verwarmde tanks zijn brandbare, giftige en bijtende stoffen opgeslagen. Het bedrijf bestaat vijftig jaar.

Omroep Brabant volgde de brand woensdagmiddag van minuut tot minuut. Bekijk het verslag nog eens terug.
Foto: Daniël Broekers
Een van de crashtenders (foto: Carlos van Beek)
Brandweerman aan het werk (foto: Carlos van Beek)
Water en vuur (foto: ANP)
Vogels vluchten voor de zwarte rook (foto: ANP)
Brandweerman in actie (foto: ANP)
Foto: Anne Bouman
Een van de grote ontploffingen (foto: ANP)
>(Foto: Rob de Haas/Mainstay Media)
(Foto: Remco de Ruijter)
(foto: Remco de Ruijter)
(Foto: SQ Vision)
Vanaf de A16 (foto: Erik Peeters, verslaggever Omroep Brabant)

(foto: Mark Hanegraaf)
(Foto: Rob de Haas/Mainstay Media Breda)
Foto vanuit hoogtewerker in Dordrecht (foto: Arno van Rijen)
(Foto: Joris Bisschop)










App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.