Video

GGD waarschuwt studenten: niet zoenen, want de bof waart rond

15 augustus 2012 om 15:20
nl
Nieuwe studenten moeten oppassen met zoenen tijdens de introductie volgende week in de grote Brabantse steden, want dan zou de bof wel eens toe kunnen slaan. Die waarschuwing komt van gezondheidsorganisatie GGD. Organisatoren van de introkampen denken echter dat 'zoenende studenten niet zijn tegen te houden'.
Geschreven door

De introkampen die maandag op tal van plekken van start gaan, worden gezien als potentiële brandhaarden voor de bof. Ehbo'ers van de TOP-week in Tilburg houden verschijnselen van de bof in de gaten.
Zoeners hebben groter risicoDe bof is een besmettelijke infectieziekte. Die leek in Nederland redelijk uitgeroeid, maar sinds 2009 duikt het weer op onder studenten. De ziekte kan tot onvruchtbaarheid, doofheid en hersenvliesontsteking leiden. Zoenen of ander intiem contact kan de infectie gemakkelijk overbrengen. En er is geen twijfel dat studenten daar wel pap van lusten, vooral tijdens de introductie.
De GGD adviseert om te checken of je als kind twee keer bent gevaccineerd. Als dat niet het geval is, kan de prik alsnog worden gehaald.
Niet tegen te houdenStephanie Boosten van de TOP-week in Tilburg denkt dat zoenende studenten niet zijn tegen te houden. "We kunnen het niet verbieden. Ik denk dat iedereen daar zelf voor verantwoordelijk is."
Ook Avans Hogescholen kan weinig doen om de bof te voorkomen. "We geven wel voorlichting. Studenten doen er verstandig aan hun handen vaker te wassen." De studentenkrant van Avans doet daar een schepje bovenpop: 'Niet zoenen tijdens de introductieweken.'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.