PSV rolt FK Zeta makkelijk op in Europa League

23 augustus 2012 om 00:53
PSV is prima begonnen aan de dubbele confrontatie met FK Zeta in de play-offs van de Europa League. In Montenegro wonnen de Eindhovenaren met 0-5. Daarmee is de return volgende week slechts een formaliteit.

PSV was veel beter dan de Montenegrijnen en kwam al snel op voorsprong door een kopgoal van Ola Toivonen in de tweede minuut.
Geen problemenDaarna kwam de ploeg nauwelijks meer in de problemen, al moest doelman Przemyslaw Tyton kort na het doelpunt van Toivonen wel handelend optreden toen Boris Dosljak op rechts gevaarlijk doorbrak. Dosljak probeerde het met een schot in de korte hoek, maar Tyton tikte de bal naast zijn doel. Verder kon de huidige nummer 8 van de Montenegrijnse competitie nauwelijks kansen afdwingen.
Doelpuntrijke eindfasePSV hield Zeta lang in leven, maar drukte het grote krachtsverschil in de laatste 20 minuten uit in liefst vier doelpunten. Matavz onderscheidde zich met een subtiel lobje over doelman Milos Bulatovic, daarna voerden Kevin Strootman, Lens en Mark van Bommel de score op naar 5-0.
Aanvaller Dries Mertens was logischerwijs tevreden met de uitslag. "We wisten gewoon: we moeten hier de nul houden en een paar goals scoren. Dus dat hebben we goed gedaan", zei hij na afloop.
Grootste uitzegeHet was de tweede keer binnen vijf dagen dat PSV een wedstrijd met vijf doelpunten verschil won. Zaterdag werd Roda JC nog verslagen met 5-0. Deze 0-5 is de grootste uitzege van PSV in de Europa League, meldt PSV Stats.
Advocaat had drie wijzigingen doorgevoerd in zijn elftal ten opzichte van het duel tegen Roda. Wilfred Bouma kreeg rust, waardoor Timothy Derijck weer eens mocht opdraven in de basis. Links achterin kreeg de talentvolle Oostenrijker Marcel Ritzmaier de voorkeur boven Jetro Willems. Luciano Narsingh, die in zijn eerste weken bij PSV nog geen indruk heeft gemaakt, was ook reserve.
Advocaat en Van Bommel toch kritischHoewel PSV donderdag in Montenegro de grootste Europese uitzege in de historie boekte, had trainer Dick Advocaat toch een punt van kritiek. ,,We waren voor het doel niet scherp genoeg'', aldus de trainer. ,,In de eerste helft hadden we er twee of drie meer moeten scoren, dit elftal is daar toe in staat.''
Aanvoerder Mark van Bommel was het daar mee eens, al is hij wel tevreden. "Met deze hitte en het veld, moet je dat met 5-0 zijn'', zei hij na afloop.