Tien jaar cel geëist tegen drugsbaron Van Wesenbeeck

19 januari 2011 om 16:47
nl
Tegen de vermeende drugsbaron Janus van Wesenbeeck is tien jaar gevangenisstraf en een boete van 550.000 euro geëist. De rechtbank in Hasselt ziet in de voormalige Eindhovenaar de hoofdverdachte in een internationale drugszaak.
Geschreven door

Tegen Robert van V., de rechterhand van Van Wesenbeeck, werd dertien jaar cel en 130.000 euro boete geëist. Dit omdat hij al een strafblad heeft. Tegen de broer van Van Wesenbeeck, werd negen jaar en 90.000 euro gevorderd. Tegen een ex-schoonzoon van de drugsbaron eiste justitie acht jaar en 80.000 euro boete. Een Israëliër die banden had met een Mexicaanse drugskartel en drugstransporten vanuit Zuid-Amerika regelde, riskeert ook tien jaar cel en een boete van 550.000 euro. Tegen een Afghaan vroeg het OM om dezelfde straf. Die werd ook geëist tegen de spilfiguur van de financiën van de bende, een man uit Suriname.

Naast dit zestal staan nog elf andere personen terecht in de internationale drugszaak. Ze werden allen vorig jaar juni aangehouden in Eindhoven en het Belgische Lommel.
Lesley Tunk
Tijdens de rechtszaak woensdag werd ook bekend dat Lesley Tunk, die vorig jaar november vermoord werd gevonden, huurmoordenaar zou zijn geweest voor Van Wesenbeeck. Ook werd woensdag een link gelegd met de liquidatie van Jo van Asten uit Leende in april 2008. Van Asten was ook al een bekende van de politie.

Tijdens de rechtszaak in het Belgische Hasselt tegen de uit Eindhoven afkomstige Van Wesenbeeck werd bekend dat Tunk opdracht zou hebben gekregen om in Zuid-Afrika een rivaal van Van Wesenbeeck te vermoorden. Op 22 november werd hij zelf doodgeschoten. Hij werd die dag in Esbeek gevonden, in een brandende auto. Zijn dood leidde tot een massale inval, in december vorig jaar, op het woonwagenkamp aan de Castiliëlaan in Eindhoven.
Inval in het woonwagenkamp aan de Castiliëlaan (Foto: Alice van der Plas)
Janus van Wesenbeeck wordt in het Belgische Hasselt berecht omdat hij van Eindhoven naar Lommel verhuisde. Daar werd hij samen met enkele andere bendeleden door een grote politiemacht gearresteerd. Dat geeft aan dat Van Wesenbeeck een grote vangst is voor de Belgische justitie. Hij zou leiding hebben gegeven aan de grootste drugsbende die ooit in de Benelux actief was en zich bezighield met de handel in softdrugs.
Vijanden
Janus van Wesenbeeck maakte daardoor veel vijanden. Er werd al drie keer een aanslag op zijn leven gepleegd. Zo werd hij door Piet Pfaff uit Eindhoven neergeschoten op een parkeerplaats van de McDonalds in Best. Hij raakte daarbij verlamd aan zijn rechterarm. Pfaff werd onlangs tot twaalf jaar cel veroordeeld.

Harry Potter, de bijnaam van Van Wesenbeeck, werd uiteindelijk aangehouden na de infiltratie van undercover agenten. Twee agenten draaiden een paar jaar mee in de organisatie van de drugsbaron die werd aangehouden na een val van de Belgische justitie. Die had een vals verlovingsfeest georganiseerd op een camping in Lommel. Daar werd Adrianus van Wesenbeeck en zestien andere verdachten aangehouden door een team van vierhonderd agenten. Er werd een hoeveelheid drugs ter waarde van 40 miljoen euro ontdekt.
Rechtszaak
Tijdens de rechtszaak bleek maandag dat Van Wesenbeeck vooral in Brabant afsprak met zijn handlangers. De ontmoetingspunten waren in een appartementencomplex aan de Lichtstraat en een huis aan de Paradijslaan in Eindhoven. Ook werden afspraken gemaakt in wegrestaurant De Lucht. Daarnaast waren er ontmoetingen in een huis in Valkenswaard. Ze spraken ook af in hotels en bij de Eindhovense vestiging van Ikea.
De auto waarin Tunk gevonden werd. Foto: SQ Vision Mediaprodukties/ Patric de Brouwer




App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.