F-16's uit Volkel begeleiden vliegtuig naar Schiphol, geen sprake van gijzeling - Omroep Brabant
Video

F-16's uit Volkel begeleiden vliegtuig naar Schiphol, geen sprake van gijzeling

28 augustus 2012 om 16:09
nl
Twee F-16's van Vliegbasis Volkel hebben woensdagmiddag een vliegtuig naar Schiphol onderschept. Er waren berichten dat aan boord van de vlucht, afkomstig uit Malaga, een gijzeling aan de gang zou zijn. Volgens de politie is dat niet het geval.
Geschreven door

Het vliegtuig is inmmiddels veilig geland op Schiphol. Het gaat om vlucht VY8366 van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling.
'Miscommunicatie'Volgens commandant Peter Tankink van vliegbasis Volkel verloor het toestel boven Nederland het contact met de luchtverkeersleiding. Op dat moment werden de Volkelse F16's de lucht ingestuurd.
Tankink meldde dat de straaljagers het vliegtuig tot Schiphol hebben begeleid. Tijdens de landing was het radiocontact alweer hersteld. Het vliegtuig is volgens Vueling wel afgeweken van zijn koers, maar dat kwam door de instructies van de Nederlandse jachtvliegers.
Er klonk een harde knal boven Midden-Nederland toen de F-16's uit Volkel door de geluidsbarrière gingen.
StandaardprocedureDefensie meldt desgevraagd aan de NOS: "Als er geen radiocontact mogelijk is tussen een vliegtuig en de verkeerstoren gaan er standaard F16’s de lucht in. Dat is altijd zo."
Defensie probeert dan fysiek contact te maken met de piloot door er naast te gaan vliegen.
Volkel beschermt luchtruimVliegbasis Volkel is momenteel verantwoordelijk voor de bescherming van het Nederlandse luchtruim. De vliegbasis nam die taak een paar dagen geleden over van de vliegbasis in Leeuwarden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.