Video

Megavangst bij politie-inval growshop Breda

16 februari 2011 om 15:29
nl
De politie heeft dinsdag invallen gedaan bij negentien hennepkwekerijen en zestien growshops in Tilburg, Breda en Helmond. Bij de inval bij growshop JJ Top in Breda werd dinsdagavond de grootste vangst gedaan. De politie heeft daar miljoenen euro's aan contanten en 350 kilo hasj in beslag genomen.
Geschreven door

Ook werden vijf kilo cocaïne, tien handvuurwapens, een automatisch geweer, springstof en een dure auto in beslaggenomen. Agenten arresteerden in totaal zeventien mensen. Dat liet burgemeester Noordanus dinsdag weten. In Breda was de politie dinsdagavond nog lange tijd bezig met de inval bij JJ Top. Er werd gesproken over een 'zeer omvangrijk crimineel netwerk'. Er werden daar drie mannen uit Tilburg aangehouden.
Taskforce
Volgens de onlangs opgericht Taskforce Georganiseerde Criminaliteit was dit de eerste actie in de strijd tegen de wiettelers. De Taskforce staat onder leiding van de Tilburgse burgemeester Noordanus, die eerder op de dag nog sprak over een actie in 'alle Brabantse steden'. Noordanus liet dinsdagavond weten dat twee growshops naar aanleiding van de controle binnenkort gesloten zullen worden omdat ze geen vergunning meer krijgen. Vier growshops kregen een waarschuwing.

Volgens verslaggever Jan Waalen wisten de agenten niet eens dat ze onderdeel uitmaakten van een speciale actie. "Ze dachten dat ze een gewone inval aan het doen waren." Toch is er volgens Noordanus wel degelijk een verschil. "We zetten de versnelling een tandje hoger en de belastingdienst doet mee."

Zo'n dertien politiewagens zijn door de dag heen betrokken geweest bij de inval. Twee loodsen zijn leeggehaald en de politie heeft twee auto's in beslag genomen, waarvan één met een Belgisch nummerbord.

Toch vermoedt onderzoeker Toine Spapens van de Universiteit van Tilburg dat de acties weinig effect zullen hebben. "Je zult er echt over een lange periode aandacht aan moeten blijven besteden. Met een beetje realiteitszin moet je concluderen dat zolang er niets verandert in de markt, je niet van het probleem afkomt."
Aanpakken
De politie onderzoekt welke personen in verband staan met de ontmantelde hennepkwekerijen en zal ook hen aanpakken. Gemeenten en belastingdienst sanctioneren die growshops waar overtredingen worden geconstateerd. Indien nodig zullen er growshops gesloten worden.

Op de Ringbaan-Oost is in ieder geval een inval gedaan in een woonhuis, waarbij ook auto's in beslag werden genomen. Ook aan de Bijsterveldenlaan in Tilburg zijn twee invallen gedaan. In twee huizen naast elkaar werden hennepkwekerij ontmanteld. Een andere inval gebeurde aan de Scharenburgstraat in Breda. Daar werd in een voormalig bedrijfspand ook een een Bulgaarse man aangehouden. Voor zover bekend werden in Breda tot nu toe vijf mensen aangehouden. Ook op een zesde, nog onbekend adres in Breda, is een inval gaande.
Taskforce
De taskforce is twee maanden geleden ingesteld door Minister Opstelten van Veiligheid. Dit naar aanleiding van schietpartijen in Eindhoven en de bedreiging van burgemeester Jacobs van Helmond.

De invallen en controles passen in de bredere aanpak van de Taskforce om de informatiepositie van de overheid te verbeteren, zodat gemeenten en de belastingdienst gerichte interventies kunnen plegen en bovendien de criminele verbanden zichtbaar worden. Ook kan de informatie een rol spelen in toekomstige onderzoeken naar de georganiseerde criminaliteit in Brabant.



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.