Video

Acht jaar cel geëist tegen broer Danny Gubbels in megadrugszaak

13 september 2012 om 16:08
nl
Justitie heeft vrijdag acht jaar cel geëist tegen John Gubbels (29) voor het bezit van 130 kilo cocaïne en 400.000 euro aan crimineel verkregen geld. Tegen zijn vriendin Chariëlle B. is vijf jaar geëist. John Gubbels is de broer van de vermoorde 12-jarige Danny Gubbels uit Breda, die in 2010 werd doodgeschoten bij een schietpartij op zijn woonwagen op het kamp in de Rijnauwenstraat in Breda.
Geschreven door

De drugs- en geldvondsten werden gedaan in Rucphen, bij het huis van Gubbels en op een zolder in Breda. Gubbels woonde samen met Chariëlle B. in Rucphen.
Twee zakenDe zaak rond de moord op Danny en de megadrugsvangst en geldvondst waar de vader en broer van Danny bij betrokken zijn, worden apart door justitie behandeld, maar zijn wel duidelijk aan elkaar gelinkt.
In totaal werd 6,5 miljoen euro aan geld in beslag genomen. Vrijdag boog de Bredase rechter zich alleen over de zaak van broer John en zijn vriendin en het aandeel dat zij in de zaak hebben gehad.
Witwassen en vuurwapenbezitJohn en Chariëlle worden ook verdacht van witwassen en het bezit van vuurwapens. John had het vuurwapen vanwege de moord op zijn broertje Danny, heeft hij voor de politie verklaard. "Ik had het nodig voor bescherming na wat we allemaal hebben meegemaakt", verklaarde hij op de zitting van de rechtbank in Breda.
Volgens de officier van justitie zijn alledrie de ten laste gelegde feiten bewezen. Zowel het bezit en de handel in drugs, als het op grote schaal witwassen van drugsgeld en het verboden wapenbezit.
'Ruim vier miljoen aan cocaïne'Op de zitting wees de officier op de straatwaarde van de gevonden drugs: 'Ruim vier miljoen euro aan cocaïne verstopt in vijf sporttassen'. Ook noemde ze de enorme contante bedragen die in de rolluiken van de woning in Rucphen waren verstopt. En over het vuurwapen dat in het huis van John en Charielle werd gevonden zei de offcier: "Dat lag gewoon voor het grijpen in een bureaula. Ook mevrouw wist hier gewoon van."
Justitie zegt veel bewijs te hebben in de zaak. "Sporenonderzoek, getuigenverklaringen en zelfs camerabeelden, bewijzen dat de drugs bewust in het bezit waren van Gubbels", aldus de officier van justitie op de zitting.
'Typische cocaïnelucht'"Er is DNA gevonden dat van mevrouw en of meneer kan zijn op de sporttassen waar de drugs in zaten. Bij mevrouw in de auto zijn cokesporen gevonden. In huis zijn vuilniszakken gevonden die zuur stonken naar typische cocaïnelucht."
Verder vond justitie sealbags, chemische aantekeningen die met cocaïne te maken hadden, een geldtelmachine en een malafide salarisboekhouding. "Gubbels heeft zichzelf en mevrouw van salaris voorzien vanuit illegaal verkregen geld." Gubbels ontkent alle betrokkenheid bij de handel in drugs. Ook het bezit en het witwassen van drugsgeld ontkent hij. Zijn advocaat Mr. Lenaerts vindt het bewijs in de zaak helemaal niet sterk. Volgens hem zijn de sporen niet zo duidelijk als justitie beweert.
'Draconische straf'Hij is het dan ook absoluut niet eens met de geeiste gevangenisstraf. "Deze strafeis is volstrekt bovenmatig. Draconisch. Hier is een straf van aanzienlijk lagere duur aan de orde. De drugszaak en het witwassen kunnen niet worden bewezen en voor een vuurwapenbezit zou een jaar cel volstaan."
'Steil achterover'Advocaat Mr. Maat van Charielle B. viel 'steil achterover' van de strafeis. "Vijf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf is absoluut buiten proportie." Ze pleit voor vrijspraak. Ze hamert er op dat het dossier heel kaal is. "Geen taps. Geen camerabeelden van mijn client. Geen uitvoerig onderzoek."
"Mijn cliënt wordt beschuldigd van het medeplegen van de handel in cocaïne. Maar er is geen connectie tussen haar en de container en de loods in Rucphen. De locatie is apart van het huis, hoort niet bij het woonerf. Het is ook niet haar woning, zij sliep er veel, maar woonde in Breda."
Emoties Charielle werd emotioneel tijdens het pleidooi van haar advocaat. Ze heeft nog steeds een relatie met John Gubbels en ze hebben samen een kind. Haar advocaat zegt dat er een gebruikershoeveelheid drugs zijn gevonden in het huis, maar dat dat de betrokkenheid bij de megadrugsvondst in de container buiten op het terrein niet verklaart.
Ook over de DNA-sporen heeft ze grote twijfels. Over het bezit van het vuurwapen, zegt Maat dat haar cliënte niet wist dat het vuurwapen op zolder op een kinderkamer in een bureaula lag. "Niet een kamer waar een kind sliep, trouwens. Ze wist niet waar het wapen lag en heeft het wapen ook nooit gezien. Ze wist alleen dat John een vuurwapen had en hoopte dat ie dat goed verstopt had."    

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.