Een bijzondere schaal voor Biesboschmuseum in Werkendam

20 september 2012 om 22:41
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/2 De overhandiging van de schaal aan het Biesboschmuseum
Het Biesboschmuseum in Werkendam heeft een nieuw pronkstuk in het bezit. Het gaat om een Delftsblauwe schaal die is gemaakt voor de Britse generaal John Hackett. Zijn erfgenamen brachten de schaal naar Nederland.

John Hackett vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Duitsers. Hij raakte gewond door scherven van een mortierbom, en werd naar een ziekenhuis in Arnhem gebracht. Maar dit ziekenhuis was in handen van de Duitsers. 
Hulp vanuit het verzetDaarom ontvoerde een aantal Nederlandse verzetsstrijders hem uit het ziekenhuis, zodat de Engelsman kon onderduiken. Na een stiekeme overtocht over de Biesbosch wist hij het bevrijde deel van Nederland te bereiken.
De Koninklijke Vereniging 'Onze Luchtmacht' liet een Delftsblauwe schaal maken ter herinnering aan deze vlucht. Deze werd in 1967 overhandigd aan de vrouw van Hackett.
"De schaal hoort hier"Nu, 45 jaar later, heeft de familie van Hackett de schaal gebracht naar de plek waarmee zoveel verbondenheid is. De plek waar de generaal in veiligheid werd gebracht met de hulp van een aantal dappere Nederlanders.
Volgens dochter Hope hoort de schaal hier thuis: "Het is verdrietig om afstand te doen van de schaal, maar hij hoort hier. Op de plek waar zoveel  mannen en vrouwen hebben gevochten voor de vrijheid. Nu kan iedereen er naar komen kijken en wordt het verhaal van mijn vader niet vergeten."
De schaal is te bewonderen in het Biesboschmuseum in Werkendam.

Wachten op privacy instellingen...