Udense tv-maker geeft unieke beelden relschoppers Project X Haren aan politie - Omroep Brabant
Video

Udense tv-maker geeft unieke beelden relschoppers Project X Haren aan politie

22 september 2012 om 02:12
nl
Giel de Winter uit Uden heeft unieke beelden gemaakt van de rellen in het Groningse Haren. Hij heeft zijn filmmateriaal afgegeven bij de politie zodat de 'hooligans' die op het uit de hand gelopen Project X-feest afkwamen, kunnen worden opgepakt. De relschoppers staan loepzuiver in beeld.
Geschreven door

StukTV crosst het hele land door om filmpjes te maken. Aanvankelijk ging Giel samen met zijn maat Thomas voor de lol naar Project X in Haren. Uiteindelijk waren ze getuige van hevige rellen, vernielingen en plunderingen.
Cameraman aangevallen Niet alle relschoppers waren er blij mee dat Giel en Thomas de plundering bij de lokale Albert Heijn filmden. Giel: "Thomas werd op de grond geslagen. Ik heb samen met omstanders de hooligans van hem afgetrokken. De camera was kapot, die heeft duizend euro schade. Gelukkig waren de beelden wel beschermd."
"Ik was doodsbang gewoon", vertelt cameraman Thomas van der Vlugt in het filmpje dat het duo maakte. "Ik heb weg moeten vluchten voor die menigte, want anders was ik gewoon de sjaak geweest. Ik heb overal klappen gekregen. Ik lag op de grond met mijn armen om de camera heen om die te beschermen."
'Jongeren werden beesten'StukTV plaatste de beelden uiteindelijk op YouTube. "We wisten dat we goud in handen hadden", zegt Giel. "Iedereen wilde ze hebben: NOS, EenVandaag, Hart van Nederland. En de politie wilde ons materiaal ook graag natuurlijk. We hebben alle ruwe beelden gegeven. Dat is onze burgerplicht."
Giel vindt dat de relschoppers moeten worden opgepakt. "Wij maken een programma voor jongeren, maar dit waren geen jongeren meer. Dit waren beesten! Ze zijn zelf verantwoordelijk voor wat ze hebben gedaan. Wij deden ons werk: filmen. Dat ze herkenbaar op beeld staan, is hun eigen schuld."
'Kan zo weer gebeuren'Hoe dit had kunnen gebeuren... De Udense filmmaker heeft wel een verklaring: "Het feest is aangewakkerd door de media en de gemeente. Als je zegt dat jongeren niet moeten komen, komen ze juist wel. En dan zitten er ook foute figuren tussen die ineens gaan rellen. Als een dan een flesje bier naar de politie gooit, volgen nummer twee en drie snel."
"Het erge is: dit kan zo weer gebeuren. Hopelijk hebben de autoriteiten hiervan geleerd. Ze hadden gewoon dat hele dorp moeten blokkeren voor mensen van buiten. En de media hadden er niet zoveel aandacht aan moeten geven. Je kunt erop rekenen dat het met zoveel mensen uit de hand loopt", vindt Giel de Winter.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.