Mesthandelaren in gemeente Someren verdacht van miljoenenfraude

25 september 2012 om 13:51
nl
Een mesthandelaar uit Lierop wordt ervan verdacht dat hij illegaal miljoenen euro’s aan meststromen heeft verdiend. Dit was de reden voor de invallen, dinsdag, in zijn bedrijf en op drie andere plekken in de gemeente Someren. Ook werden huizen en andere panden doorzocht in België, Duitsland, Zwitersland en Polen.
Geschreven door

Het onderzoek naar de internationale mestfraude werd gedaan door medewerkers van de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA). Ze deden onder meer een inval in een varkenshouderij aan de Lungendonk in Lierop, dat onder de gemeente Someren valt. Het is het bedrijf van de hoofdverdachte in deze zaak. De handelaar kwam eerder in opspraak wegens het overtreden van milieuregels, maar hij ontkent dat er nu weer iets mis is.
Niemand aangehoudenEr is nog niemand aangehouden. Bij de doorzoekingen in binnen- en buitenland zijn onder meer auto's, quads, motoren, een tractor, administratie, computers in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op onroerend goed van verdachten.
Justitie denkt dat de verdachten door het gebruik van diverse bv's in verschillende landen grote hoeveelheden mest hebben proberen te verhullen. Als veehandelaren meer mest hebben dan ze zelf kunnen gebruiken, moeten ze hier fikse boetes voor betalen. Het vermoeden bestaat dat verdachten deze mest hebben afgenomen, maar niet volgens de regels hebben verwerkt. Tegen hen is een strafrechtelijk financieel onderzoek ingesteld. Wanneer er bewijzen zijn gevonden, kunnen de boosdoeners erop rekenen dat ze de criminele winsten moeten terugbetalen.
Verdachte al eens veroordeeldDe rechtbank in Den Bosch veroordeelde de 41-jarige hoofdverdachte vorig jaar september tot een boete van 62.000 euro plus een voorwaardelijke celstraf voor overtreding van vergunningvoorschriften en de gezondheids- en welzijnswet. Op het bedrijf in Lierop werd mest verwerkt met een installatie die op een andere plek stond dan was vergund. Op de plek van de installatie was niks voor bescherming van de bodem geregeld. In die zaak loopt nog een hoger beroep.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.