Zeshonderd banen weg bij afvalverwerker Van Gansewinkel
In de helft van de gevallen gaat het om gedwongen ontslag. Het gaat bij de gedwongen ontslagen met name om staf en ondersteunende functies. Chauffeurs en beladers worden minder getroffen. Het gaat dus om tweehonderd gedwongen ontslagen in Nederland, en honderd in België. Bij de afvalverwerker werken zo'n 7500 mensen.
Nederland wordt ingedeeld in een regio Noord en Zuid. België zal een regio West en Oost gaan kennen.
'Niet in balans'De reorganisatie is nodig vanwege lagere afvalvolumes door de economische crisis. 'De verhouding tussen inkomsten en personeelsstructuur is niet in balans', staat in een verklaring. Van Gansewinkel gaat in overleg met de vakbonden over een sociaal plan.
'Vijf voor twaalf'Volgens Huub van den Dungen van FNV Bondgenoten gaat het bedrijf al jaren gebukt onder rente- en aflossingslasten. "Sinds de overname door de durfkapitalisten in 2007 - investeringsmaatschappijen CVC en KKR, trekt dit een enorme last op het bedrijf", zegt hij. "Als dan ook het economisch tij tegen gaat zitten, dan wordt het vijf voor twaalf."
Hoofdkantoor in EindhovenVan Gansewinkel haalt in veel gemeenten het huisvuil op en zamelt ook afval in bij bedrijven. Het hoofdkantoor staat in Eindhoven en verder heeft het bedrijf in Brabant vestigingen in onder meer Moerdijk, Breda, Tilburg, Oss, Geldrop en Maarheeze.
Behalve in Nederland is de afvalgigant ook actief in onder andere Duitsland, België, Frankrijk, Portugal, Tsjechië, Polen en Hongarije.
Last van de crisisHet gaat al langer niet zo goed met Van Gansewinkel. Het bedrijf heeft al jaren last van de economische crisis.