VIDEO

GGzE en Philips: licht, geluid en filmpjes in plaats van isoleercel

2 oktober 2012 om 13:47
nl
GGzE en Philips hebben een hypermoderne behandelkamer ontworpen waar patiënten met een psychose behandeld kunnen worden om te voorkomen dat ze naar een separeerkamer moeten. Met behulp van kalmerende lichten en rustgevende filmpjes kan de cliënt in deze kamer tot rust komen.
Geschreven door

Als een patiënt wordt gesepareerd, betekent dat de patiënt in een isoleercel wordt geplaatst.
Separaties omlaag krijgenJaarlijks vinden er zo'n 18.000 'separaties' plaats in de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg. De overheid wil het aantal omlaag krijgen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een cliënt die is gesepareerd gemiddeld twee keer langer in een instelling blijft.
In de behandelkamer gaat het om de eerder ontwikkelde 'Philips Ambient Experience', dat is een methode die al langer wordt gebruikt als mensen zich niet op hun gemak voelen als ze bijvoorbeeld een mri laten maken.
Meer controle over behandelingHet draait om dynamische verlichting, geluid, videoprojecties en een interactief scherm: de cliënt kan bij een opname zelf bepalen hoe hij of zij graag behandeld wil worden als er sprake is van een crisis. Allemaal met het doel om de cliënt meer controle te geven over de eigen behandeling.
Ondertussen zijn er wel twee nieuwe separeercellen gebouwd bij de GGZE, maar de nieuwe 'supportroom' moet ervoor zorgen dat deze cellen niet veel gebruikt worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.